Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Kameleon

COLUMN: Kameleon

27/11/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Kameleon

Ivan Cairo  

Ik durf te wedden dat Strei!-voorzitter Maisha Neus bij de verkiezingen van 25 mei 2020 gewoon als kandidaat voor het parlement gepresenteerd zal worden. In weerwil van de mooie praatjes en verklaringen vanuit haar organisatie, wijzen de opstelling en kontdraaierij van haar partijgenoten daarop. Ik had Maisha eerlijk waar een plek gegund in De Nationale Assemblee, of beter gezegd een kans gegund daar een gooi naar te doen. In Suriname schijn je alleen enige politieke invloed te hebben als je dicht bij het vuur zit en daar je stem laat horen. Maisha zou een frisse wind kunnen zijn, die wat meer elan zou kunnen geven aan onze huidige politiekerij.

Echter hebben zij en haar partij de deur daartoe dichtgegooid met de voorbarige verklaring dat zij niet voor officiële politieke functies zal worden gekandideerd, nadat ze door de politie was opgebracht voor het rijden onder invloed. Maar de bewegingen die ik zie, neigen naar morele devaluatie bij Strei!, waarbij de blikken kennelijk alleen zijn gericht op het verkrijgen van politieke macht of invloed. Dat is heel jammer. De partij had een nieuw moreel baken kunnen zijn of worden in Surinames politieke woestenij. Toppers in haar organisatie hebben mij de afgelopen week een illusie armer gemaakt.

"Strei! huldigt de opvatting dat personen met een vonnis of strafblad op hun naam geen presidentskandidaat mogen worden. De partij zal deze zienswijze niet veranderen nu voorzitter Maisha Neus is gevonnist voor rijden in beschonken toestand". Dit ventileerde ondervoorzitter Gulshan Alibux een week of wat geleden in deze krant. Tot daar kon ik mij nog verenigen met wat Alibux had gesteld.

Toen ik verder las vloog de illusie het raam uit. De man had de dek'ati om te stellen dat zijn voorzitter slechts een verkeersovertreding heeft begaan en geen strafbaar feit zoals andere politici. Voorlopig blijft de straf voor Neus, zei de ondervoorzitter, dat ze geen parlements- of presidentskandidaat zal worden. Hij hield echter een slag om de arm. In februari zal worden geëvalueerd of de sanctie gehandhaafd wordt. Volgens hem heeft de voorzitter zich na haar misstap voldoende positief ingezet.

En je raadt het al. Na de evaluatie en "ampele overwegingen" zullen de structuren van Strei! de sanctie opheffen, zodat ze toch als kandidaat kan meedoen met de stembusgang. Handelingen die zijn afgekeken bij de gevestigde partijen, waar scheveschaatsrijders zonder schroom worden gerehabiliteerd en gekatapulteerd naar allerlei hooggeplaatste functies wanneer de desbetreffende partij aan de macht is. Strei! wordt dus van hetzelfde politiek laken een pak.

Wat me verder gestoord heeft aan de opmerking van Alibux, is dat de man de fout van Neus om dronken achter het stuur deel te nemen aan het verkeer, probeert af te doen als een verkeersovertreding. Of hij dat bewust heeft gedaan of uit onwetendheid kan ik niet beoordelen, maar wat hij heeft beweerd is klinkklare onzin.

Het is geen verkeersovertreding. Volgens de Verkeerswet is rijden onder invloed een verkeersmisdrijf. Wie dat doet, is een verkeerscrimineel. Niets meer en niets minder. En op dit misdrijf staat een maximale gevangenisstraf van twee jaar en een boete van maximaal SRD 50.000. De verkeerscrimineel kan voor de duur van maximaal vijf jaar de rijbevoegdheid worden ontzegd door de kantonrechter.

Volgens ingewijden is het omdat de rechterlijke macht lage straffen uitdeelt en het Openbaar Ministerie verkeerscriminelen een afhandeling buiten proces aanbiedt, dat mensen onterecht denken dat rijden onder invloed 'maar' een overtreding is. Maisha mag van geluk spreken dat ze met een slap on the wrist  uit de rechtszaal mocht vertrekken. Als ik haar was, zou ik de komende verkiezingen niet deelnemen als kandidaat en rustig wachten tot 2025. Maar wat klets ik eigenlijk: ik ben geen politicus en zeker niet één die kameleongedrag vertoont.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina