Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Als je hard gewerkt hebt, is een decoratie terecht'

'Als je hard gewerkt hebt, is een decoratie terecht'

26/11/2019 00:00 - Gilliamo Orban

President Desi Bouterse heeft Surinamers uit Marowijne die zich uitzonderlijk hebben ingezet voor het distrikt gedecoreerd.

President Desi Bouterse heeft Surinamers uit Marowijne die zich uitzonderlijk hebben ingezet voor het distrikt gedecoreerd. Foto: Irvin Ngariman  

MAROWIJNE - President Desi Bouterse heeft maandag 54 mensen, die verdienstelijk waren of zich maken voor district Marowijne, in de bloemetjes gezet. De decoraties van de groep stonden in het teken van 44 jaar staatkundige onafhankelijkheid van Suriname. De viering was te Moengo.

Bouterse: "Wij zijn overtuigd van het feit dat deze markante landgenoten een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Marowijne. Ze dienen op een gepaste wijze te worden gewaardeerd."

Er is aan 24 mensen de eremedaille in zilver verbonden aan de ereorde van de palm toegekend, terwijl 22 personen de eremedaille in goud verbonden aan ereorde van de palm hebben gekregen. Acht burgers werden tot de ridder in de ereorde van de palm benoemd.

De president wees erop dat de mensen zich onbaatzuchtig inzetten voor het welzijn en de welvaart van hun medemens. "U bent bezig met de vorming van de jeugd en zet vaak uw eigen middelen in om naar Paramaribo af te reizen om zaken voor uw district te realiseren. Uw werkzaamheden zijn zeer divers en uiteenlopend, maar u heeft liefde voor uw naaste en uiteraard voor Marowijne en Suriname", benadrukte Bouterse.

Het gaat volgens hem meestal om mensen die in alle stilte hun werk doen. Het komt volgens het staatshoofd soms voor dat andere mensen "jaloers" worden op gedecoreerden of zich afvragen waarom zij of anderen niet zijn gedecoreerd. De president wees erop dat de mensen worden voorgedragen door de gemeenschap.

Franklin Achthoven (80) had niet verwacht dat hij gedecoreerd zou worden, aangezien hij al geruime tijd is gestopt met zijn sociale activiteiten in onder meer Albina. Maar hij vindt zijn onderscheiding niet onterecht. "Als je hard hebt gewerkt voor de gemeenschap en de mensen vinden dat je gedecoreerd moet worden, is dat op zijn plaats en dat maakt je blij", zei hij.

Achthoven heeft zich bezig gehouden met onder meer coöperatieve gezindheid in het district, zowel vóór als na de Binnenlandse Oorlog (1986-1992). "Leden van de coöperatie hebben hierdoor mooie huizen opgezet in Albina."

Nadat de coöperatieve organisatie Jepi Makandra na ongeveer 45 jaar ontbonden zou worden, heeft Godo, die nu een bankstelling is, de zaak overgenomen. "Godo is niet meer weg te denken in Albina."

Volgens Achthoven hebben hij en anderen zich ingezet voor de wederopbouw van Albina na de Binnenlandse Oorlog. "De plaats was een oerwoud geworden toen we in 1992 terugkeerden."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina