Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vervolgonderzoek logopedie

Aflopen wetenschappelijk onderzoek logopedie niet het einde

26/11/2019 01:58 - Amanda Palis

Er komt een vervolgonderzoek op het logopedieproject Spelen met taal.

Er komt een vervolgonderzoek op het logopedieproject Spelen met taal. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het wetenschappelijk onderzoek naar spraak en taal door de Research Unit Logopedie (Rul) eindigt op 31 december, maar dat betekent niet dat het project stopt. Bestuurslid Kirsten Schraeyen: “Wij willen op de resultaten voortborduren en andere onderzoeken uitvoeren.”

Binnen het project zijn twee landelijke onderzoeken verricht. In het medische deel in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is aandacht besteed aan de stoornissen bij het slikken en communiceren. Die komen vooral voor bij patiënten die een beroerte hebben gehad. Aan dit onderzoek hebben 62 personen meegedaan.

Het vervolgonderzoek dat hieruit zal voortvloeien is hoe het best een diagnostisch protocol kan worden opgezet. "We zullen eerst in kaart brengen hoe de begeleiding verloopt vanaf het moment dat iemand zich aanmeldt tot aan de diagnostiek. Er zal ook gekeken worden naar de rol van verpleegsters en die van het multidisciplinaire team", vertelt Schraeyen.

"We hebben in kaart gebracht welke soort patiënten we overwegend hebben met een slik- en communicatiestoornissen. Wat we nu echter nodig hebben is materiaal dat afgestemd is op Suriname, zoals protocollen."

Het tweede deel van het onderzoek draait om bevordering van de taalvaardigheid bij kinderen. Ook daarvoor is er een vervolgproject in de maak, aldus het bestuurslid. "Uit de resultaten van het nu afgeronde onderzoek hebben wij gemerkt dat sommige districtskinderen problemen hebben met bepaalde klanken."

"Dat is eigenlijk normaal", benadrukt ze, "want er is nogal verschil tussen de moeder- en de schooltaal. We willen nu onderzoek doen naar wat de juiste verschillen zijn tussen de twee talen en een overzicht maken voor de leerkrachten en de logopedisten waarop ze kunnen voortborduren."

Vanuit het project heeft logopediste Brendel Kaarsbaan naar aanleiding van de onderzoeksresultaten een kinderboek geschreven. Zij vindt het opvallend dat kinderen in sommige gebieden nogal slecht scoren bij bepaalde taalonderdelen zoals meervoud en tegenstellingen.

De hoofdpersoon in het verhaal is Klensio die in het binnenland woont en naar de stad moet voor verdere scholing. Daar komt hij voor het eerst in aanraking met de Nederlandse taal. "We hebben besloten een boek te schrijven waar de kinderen zich in herkennen, opdat dit beter bij hen gaat leven", zegt Kaarsbaan.

Haar pennenvrucht is niet alleen een presentje voor kinderen en hun ouders die hebben meegedaan met het onderzoek maar ook oefenmateriaal en stimulans. "Aan het eind van het verhaal zijn er oefeningen over meervoudsvormen en tegenstellingen waarmee de kinderen, ondersteund door ouders, aan de slag kunnen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina