Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Sammy’: de ellende van een verslaafde

‘Sammy’ de ellende van een verslaafde emotioneel en treffend gebracht

22/11/2019 15:39 - Tascha Aveloo

Een scene uit het edutainment stuk 'Sammy' waarbij Sammy belt met Destiny terwijl zijn 'innerlijke stem' aan hem trekt om te gaan roken.

Een scene uit het edutainment stuk 'Sammy' waarbij Sammy belt met Destiny terwijl zijn 'innerlijke stem' aan hem trekt om te gaan roken. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Het is echt even slikken als je hoort waar verslaafden allemaal toe in staat zijn om te voorzien in hun drugs lust”, meent Arlize Meinderts. Omdat zij in Nederland verslaving ervaart met haar neef, wilde ze het graag zien.

"Hij is niet de man die hij tien jaar gelden was. Hij is niet zo erg, dat hij dingen steelt maar alle relaties zijn kapot. Niemand wil iets met hem te maken hebben omdat hij altijd maar geld en hulp vraagt en geen verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn gedrag", vertelt Meinderts.

'Sammy' is een edutainmentvoorstelling die gepresenteerd word door de stichting 'Varida Theater', van theatermaker en coach Varida Haarloo. Het stuk is vrijdag- en zaterdagavond te zien in Theater Unique. "Met dit stuk willen wij een bijdrage aan de Surinaamse maatschappij leveren door bewustwording te kweken over het onderwerp verslaving", zegt Haarloo.

De organisatie hoopt op meer donaties om het stuk nog een weekend te spelen. "We willen ook in buurthuizen spelen zodat zij die er het meest mee geconfronteerd worden, deze voorlichting ook mee kunnen nemen". De stichting van Haarloo wil podiumkunsten gebruiken om sociaal-maatschappelijke problemen en taboes aandacht te geven en bespreekbaar te maken.

Daarom is er ook een kindertehuis uitgenodigd om de eerste voorstelling bij te wonen. Het stuk is gemaakt op basis van het boek 'Schaduwen uit het verleden' door Joan Watkin. 'Sammy' wordt gespeeld door Anthony Emanuel, Gaby Treurniet, Merville Vrede, Diego Lapar, Serge Lo-Fo-Wong, Max Jaspers, Deborah Fränkel-Leckie en Daphne Kruydenhof met muzikale begeleiding van Liesbeth Perotie.

Het publiek ziet Sammy eerst in betere tijden: zijn huwelijk met Destiny, de liefde van zijn leven, de geboorte van zijn eerste kind en de trots op zijn werk. Ook ziet het publiek Sammys kennismaking met drugs. Heel mooi is zijn 'innerlijke stem' die telkens aan hem trekt om te gaan roken en die niet altijd even vriendelijk is in haar bewoordingen. Gelukkig blijkt er hoop te zijn als een van zijn medeverslaafden zich bekeerd en hem met zichzelf confronteert.

Watkin hoopt dat het stuk landelijk kan worden gepresenteerd zodat men geïnformeerd wordt. "Ouders, weet hoe je praat met je kinderen. Houd van ze. Verwerp ze niet. Te vaak zeggen we 'eigen schuld, dikke bult', maar je weet niet wat erachter schuilt dat iemand zijn verdriet en pijn weg drinkt of drugsverslaafde word. Er is altijd een oorzaak." 

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina