Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Journalistiek heeft iets te verdedigen’

‘Journalistiek heeft iets te verdedigen’

22/11/2019 16:57 - Wilfred Leeuwin

‘Journalistiek heeft iets te verdedigen’

Foto: Villamedia  

PARAMARIBO - "Met een stabiele positie op plaats twintig van de internationale index voor persvrijheid in Suriname, zou het best kunnen dat de journalistiek in het land iets te verdedigen heeft”, stelt Sheila Sitalsing, publicist en columnist die werkzaam is bij Nederlandse media.

De opmerkelijke plek van Suriname op de index betekent dat de persvrijheid redelijk tot redelijk goed beleefd wordt. Er zijn geen moorden op of noemenswaardige bedreigingen van journalisten. Er is een enorme variatie in het medialandschap met bijkans 25 tot dertig radiostations, ruim vijftig televisiekanalen, vier dagbladen. Ook zijn er dagelijks opbelprogramma's waar het publiek naar believen zijn mening mag geven.

Met die riante positie op de internationale index laat Suriname landen als de Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, Groot Brittannië en Italië, waar de journalistiek op een relatief hoger niveau wordt beoefend, ver achter zich. In de Caribische regio loopt ons land ver vooruit op de rest. Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië, Chili en Argentinië doen het behoorlijk slecht op de ranglijst.

Hoewel de positie op de index niets zegt over de kwaliteit van het journalistieke beroep, verdient Suriname deze positie op de ranglijst niet, vindt oprichter en oud-voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten, Nita Ramcharan. "We moeten veel meer aan zelfreflectie doen."

"Ik denk dat we veel te weinig doen, waardoor we niet lastiggevallen worden en wij een heel hoge notering weten neer te zetten. Als je kijkt naar dit land wat er allemaal aan de hand is; het is gewoon braak terrein om hier te werken. Elke journalist over de wereld zou in Suriname willen werken, er is overal iets mis", aldus Ramcharan.

"Tot nu toe is het ons niet gelukt uit te vinden vanwaar de veertig miljoen US dollars komen waarmee de president als derde monetaire autoriteit heeft geïntervenieerd op de valutamarkt", voegde zij eraan toe. Volgens Ramcharan en Sitalsing komen politici, regeerders en verantwoordelijke instanties en personen binnen de overheid er te gemakkelijk van af.

Weer een ander voorbeeld is de kwestie rond de lening van 150 miljoen US dollar via Oppenheimer. Vanuit de regering zijn verschillende verklaringen gekomen over de lening en de mogelijke terugtrekking door Oppenheimer. Nu blijkt dat dit instituut wel degelijk voor Suriname naar geld zoekt op de internationale valutamarkt.

Ramcharan sprak niet slechts over journalistiek, maar meent dat er in Suriname te weinig transparantie is. "We hebben een vrij zwakke oppositie en ook critici; vaak weten ook zij het niet." De journalistiek kent volgens haar weinig echte beroepsgenoten, er wordt nauwelijks aan onderzoek gedaan en het is een slecht betaalde job."

"Hoe zullen wij in staat zijn ons werk te doen en het volk te informeren over al deze dingen waar we zelf niet uitkomen. Het ontbreken van een Wet Openbaarheid van Bestuur is dan ook een dringende vereiste. Volgens Ramcharan zijn journalisten een reflectie van de samenleving die op dit moment heel slecht functioneert.

Sitalsing verzorgde woensdagavond een inleiding in hotel Torarica, met als titel 'Media en economische ontwikkeling, bestuursmacht controleren door het geldspoor te volgen'. Zij zegt dat de samenleving er alle recht op heeft te weten hoe het het land financieel vergaat en dat het aan de journalistiek ligt om ervoor te zorgen dat de waarheid en de feiten gepresenteerd worden.

"Kennis van zaken is dan ook nodig om de macht te controleren", zei de inleider. Volgens haar zijn macht en geld nauw met elkaar verbonden en is het voor elke journalist essentieel te weten hoe geldstromen lopen. Zij wijst er op dat de belangrijkste taak van een journalist is om de waarheid te dienen.

De lezing van Sitalsing vormde de afsluiting van de training die de Vereniging van Economisten in Suriname onlangs heeft verzorgd voor journalisten en andere niet-economen. De training is georganiseerd in samenwerking met de SVJ. In het panel zaten de journalisten Ramcharan en Just Vriesde.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina