Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Eigen kunnen

COMMENTAAR: Eigen kunnen

21/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Eigen kunnen

 

AGRARIËRS UIT BARBADOS kunnen wat de regering betreft in Suriname beginnen met de grootschalige teelt van Black Belly-schapen en met het opzetten van aquacultuur. Zo’n veertig boeren komen daarvoor in aanmerking, zo zei de Barbadiaanse premier Mia Mottley dinsdag tijdens een persconferentie met president Desi Bouterse, aan het eind van haar bezoek aan Suriname. Een bezoek dat overigens buiten de nieuwsgierige ogen van journalisten plaatsvond; die waren door het NII niet uitgenodigd om van haar activiteiten verslag te doen.

Enerzijds klinkt het logisch: boeren uit Barbados hebben de kennis in huis om schapen te telen, Suriname heeft de grond. Maar heeft de regering eerst in eigen huis gekeken om te onderzoeken of lokale boeren wellicht de schapenteelt kunnen oppakken? Of zijn ze ook in dit geval volledig genegeerd? Wat de aquacultuur betreft, kun je je afvragen of de lokale boeren hier wel bij betrokken zijn. Want vissen kweken kunnen we hier zelf uitstekend, daar hebben we toch geen Barbadianen bij of voor nodig? Er is van regeringszijde kennelijk geen enkel vertrouwen in ons eigen kunnen.

Het lijkt er op dat de regering volledig voorbijgaat aan wat wij hier zelf kunnen. Zoals dat ook het geval was met de Israëlische LR Group, die hier een agropark gaat opzetten voor vele tientallen miljoenen US dollars waarvoor de Surinaamse staat garant moet staan. De Vereniging Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps) en de Federatie Surinaamse Agrariërs (FSA) zijn hier fel tegen, vooral omdat er van enig overleg geen sprake is geweest en het bovenal totaal onduidelijk is of lokale boeren hier ook van zullen profiteren.

Bovendien zullen de Israëliërs jaarlijks 4,2 miljoen liters melk, tweeduizend ton kippenvlees en vijf miljoen eieren afzetten op de Surinaamse markt, zonder dat onderzocht is of daar behoefte aan is en wat dit betekent voor de Surinaamse producenten. De lokale ondernemers worden door de regering volledig in de kou gelaten en mogen wachten tot ze een ons wegen alvorens voorwaarden worden geschapen om de eigen productie te verbeteren.

Maar voor bedrijven uit andere landen wordt de rode loper uitgerold. En zij krijgen om die reden allerlei fiscale en andere voordelen. Dat valt enerzijds wel te begrijpen: de buitenlandse bedrijven nemen een zak geld mee, hoopt de regering. Geld dat in de lege staatskas niet meer te vinden is. Het gevolg is echter dat straks lokale ondernemers het nakijken hebben en lijdzaam moeten toezien hoe concurrenten van buiten de Surinaamse markt overnemen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina