Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Flipflop

COLUMN: Flipflop

20/11/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Flipflop

Ivan Cairo  

Wanneer besluiten van de overheid over bepaalde beleidsgebieden worden vernomen vraag ik me vaak af of er diep en breed over het desbetreffend onderwerp is nagedacht door betrokken beleidsmakers. Of alle 'pros and cons' naast elkaar zijn gelegd en goed in overweging zijn genomen. Met verbazing las ik daarom het nieuws over arbiter Zeegelaar.

Terwijl Fifa-scheidsrechter Zachari Zeegelaar zich de afgelopen jaren kapot heeft getraind, een zeker internationaal niveau heeft bereikt, zich de afgelopen weken tijdens de U17-WK-voetbal in de kijkers heeft gevlagd en kan promoveren naar grotere internationale toernooien, krijgt de man bij terugkeer in Suriname in plaats van een hero's welcome juist het tegenovergestelde: een koude douche.

Zeegelaar kreeg van onderwijsdirecteur Natasia Bennanon fijntjes te horen dat hij maar moest kiezen voor zijn beroep als gymleraar of zijn carrière als arbiter. In andere landen krijgen dit soort mensen juist een aangepast werkschema zodat ze kunnen excelleren. Hier besluit een 'pennenlikker' eventjes wat er zou moeten gebeuren.

Eigenlijk zou het besluit van de directeur mij niet moeten verbazen als ik kijk naar de slechte staat waarin veel gymzalen van openbare scholen en de daarbij behorende sportattributen verkeren. Het zou me ook niet moeten verbazen als ik kijk naar het bedrag dat de regering op de begroting van Sport- en Jeugdzaken heeft opgebracht voor bevordering van sportbeoefening of subsidie aan sportbonden of -selecties.

Ook zou ik er niet van mogen opkijken als ik zie dat leden van nationale sportselecties niet met het team naar het buitenland kunnen vertrekken voor deelname aan internationale toernooien, omdat de overheid te lamlendig is om voorzieningen te treffen zodat sporters binnen een paar uren aan paspoorten geholpen kunnen worden. Voor 'Hezbollah-leden' wilden sommige omhooggevallen figuren zich zelfs inzetten opdat ze diplomatieke paspoorten konden krijgen.

Bennanon zal haar besluit kennelijk hebben gebaseerd op wat ze aan non-sportbeleid heeft gedestilleerd uit de staatsbegroting, want uit de cijfers blijkt dat er maar bitter weinig voor sport en sportontwikkeling is gereserveerd. Dat arbitertje moet dus maar hier met zijn fluitje komen spelen. Niet over de landsgrenzen waar hij een meerwaarde voor het land kan betekenen. Kortzichtigheid van de bovenste plank.

Gelukkig is minister Ferrier nog helder van geest en heeft zij haar fluitje gebruikt om haar directeur terug te fluiten. Vaak zien we dat een besluit wordt genomen op ministerieel niveau, dat na wat gemopper van belanghebbenden, of die al dan niet hun beklag hebben gedaan bij de president, door het staatshoofd wordt teruggedraaid.

Om dit soort flipflopbeleid te voorkomen, is het misschien beter dat eerst met de regeringsleider wordt afgestemd voordat uitvoering wordt gegeven aan een bepaald idee of besluit. Zo voorkomen ondergeschikten van het bevoegd gezag dat ze gezichtsverlies lijden doordat hun besluiten terug worden gedraaid.

Maar als je op sleutelposten mensen hebt die een broertje dood hebben aan sport en sportontwikkeling zal het nog decennia duren voordat we in Suriname weer hetzelfde gevoel krijgen dat Anthony Nesty ons in 1988 bezorgde toen hij Olympisch kampioen op de vlinderslag werd, en in 1991 Wereldkampioen; dat gevoel van nationale trots. Door de jaren heen heeft alleen sport bewezen een bindmiddel te zijn voor de Surinaamse bevolking.

Met het flipflopsportbeleid dat al langer dan drie decennia wordt gevoerd zie ik 'Natio' dat zich maandag na lange tijd weer heeft geplaatst voor een groot eindtoernooi niet door de eerste ronde komen in 2021. Ik stel voor dat spelers van Natio tussen nu en het Gold Cup-toernooi worden vrijgemaakt van hun dagelijks werk en er een professioneel trainingsschema wordt afgewerkt. Deelnemen aan toernooien om het deelnemen is al lang uit de mode.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina