Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Investeringen Barbados in Victoria en Tawajarie

Agro-investeringen Barbados komen in Victoria en Tawajarie

20/11/2019 09:07 - Ivan Cairo

Premier Mia Mottley  van Barbados en president Desi Bouterse informeren de pers over de investeringsplannen van Barbados.

Premier Mia Mottley van Barbados en president Desi Bouterse informeren de pers over de investeringsplannen van Barbados. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Agrariërs uit Barbados die in Suriname willen investeren mogen mogelijk al de komende week verzoeken daartoe indienen bij de regering van Barbados. Premier Mia Mottley zal direct na terugkeer uit Suriname de Barbadiaanse gemeenschap informeren over de concrete investeringsmogelijkheden. Zij stelde dinsdag tijdens een persconferentie met president Desi Bouterse, dat ze naar Paramaribo is gekomen om spijkers met koppen te slaan.

Er zal alvast een aanvang worden gemaakt met de grootschalige teelt van blackbelly-schapen uit Barbados en met aquacultuur. Voor de startfase zullen 25 boeren worden geselecteerd en voor het aquacultuurproject tussen de twaalf en vijftien belangstellenden. Vis, groente en schapen zijn de belangrijkste producten waarop de activiteiten in de eerste fase gericht zullen zijn.

Voor de projecten zal Suriname land ter beschikking stellen in Tawajarie. De Barbadianen mogen ook aan de slag gaan op de landbouwarealen in Brokopondo waar voorheen oliepalm-aanplanten stonden. In welke vorm de terreinen beschikbaar zullen worden gesteld, wordt nog nader uitgewerkt, zegt president Bouterse.

In ieder geval worden de arealen geen eigendom van de Barbadiaanse investeerders, verzekerde Mottley. Ze benadrukte dat haar land en Suriname met de initiatieven die nu ondernomen worden concreet invulling geven aan het omlaag brengen van de voedselimportrekening van het Caricom-blok. Jaarlijks importeren deze landen gezamenlijk voor ruim 5 miljard US dollar aan voedsel buiten de regio.

Geld dat, aldus Bouterse en Mottley, op een andere wijze kan worden benut voor de ontwikkeling van de Caricomlanden, omdat de regio met landen als Suriname, Guyana en Belize over voldoende landbouwgrond beschikt om het gros van haar voedsel zelf te produceren.

Volgens Mottley gaat het initiatief niet alleen om minder voedselimportkosten voor de landen te realiseren of om economisch voordeel. Het gaat ook om vergroting en bevordering van voedselzekerheid. Als voorbeeld voerde ze aan dat het gros aan kippenvlees dat in Caricom-landen wordt geconsumeerd uit de VS en voornamelijk Florida wordt gehaald.

Indien Florida wordt getroffen door orkanen of andere gebeurtenissen, en de import daardoor zou stagneren, zal dat verregaande gevolgen hebben voor de voedselvoorziening in Caricomlanden, aldus Mottley. Het is daarom van belang dat de regio in grotere mate haar eigen voedsel gaat produceren om minder afhankelijk te worden van andere streken in de wereld. "Waarom bij anderen kopen", opperde de Barbadiaanse leider.

Ze merkte verder op dat Suriname met relevante autoriteiten waaronder zijn moderne viskeuringsinstituut dat voldoet aan de hoge EU-standaarden een streepje voor heeft op andere landen in de regio bij visverwerking en -export. "We zijn ervan overtuigd dat de toekomst er heel zonnig uitziet", stelde ze over het traject dat zij en Bouterse iets meer dan een jaar geleden hebben uitgezet tijdens hun eerste bilaterale ontmoeting.

"We willen bewijzen dat het kan", vulde de president aan. Volgens de Barbadiaanse premier vormen toegang tot goede landbouwgrond en financiering een uitdaging voor de voedselproductie in de regio. Daarom zal samen naar mogelijkheden moeten worden gekeken voor de verwijdering van deze obstakels.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina