Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Moro paiman

COMMENTAAR: Moro paiman

19/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Moro paiman

 

DE REGERING ZAL 150 miljoen US dollar lenen bij Oppenheimer en de Republic Bank. Dit om, zo zegt zij, Alcoa te betalen voor achterstallige stroomrekeningen en om projecten in de energiesector te financieren. Weer eens zorgt de overname van de Afobaka-waterkrachtcentrale voor een mysterieuze waas en dat zal ons, naast de slechtste deal van de eeuw met Alcoa, nu dus geld kosten.

Geld dat we niet hebben, maar tegen een zeer hoge rente gaan lenen op de internationale kapitaalmarkt. We gaan ook nog een deel van onze inkomsten uit royalty's en oliedividend daar aan verbinden. Een zeer risicovolle onderneming is dat, want het geld dat een groot deel van 's lands inkomsten vertegenwoordigt, zal anderhalf jaar lang om de zes maanden rechtstreeks naar de geldschieters worden overgemaakt, om onze schuld van minstens 172,5 miljoen US dollar af te lossen.

Nog eens komt de vraag op wat precies de haast is die de regering heeft voor het overnemen van de Afobakadam. Nu blijkt dat we eerst geld moeten betalen voor achterstallige rekeningen en dadelijk ook ervoor moeten zorgen dat de dam veilig en in goede conditie is, is het de vraag of we niet eerst het spaar- en stabilisatiefonds moesten spekken en daaruit de dam betalen.

Dan konden we met een betere schuldpositie wel geld lenen voor de efficiëntere benutting van de krachtcentrale door het Tapajaiproject van stal te halen en uit te voeren. Daar we nu de dam hebben binnengehaald en met geld dat we niet hebben de rekening betalen en energiehervormingen gaan doen zonder dat het energiemasterplan af is - weer zo vaag - wordt het steeds duidelijker dat deze regering het gaandeweg maar bedenkt.

Dus weer eens zijn het volk en waarschijnlijk een deel van De Nationale Assemblee verrast met een lening die nergens gepland was. Op de begroting staat trouwens nergens dat we inkomsten van Staatsolie en Iamgold mogelijk niet ter beschikking hebben de komende maanden. Dat het allemaal zo grillig en onvoorspelbaar verloopt, maakt dat het vermoeden van Gregory Rusland steeds plausibeler klinkt: het geld zal ook besteed worden aan betaling van de komende uitgaven voor de verkiezingscampagne van de NDP.

Dat is een campagne waarbij alles dat gepresenteerd wordt, van een nieuwe waterput tot een zonne-energieproject - voorzieningen die een recht en geen gunst zijn - gehuld zullen worden in een grote paarse wolk. Het is geen geheim dat de NDP alles wil doen om weer in het zadel te mogen klimmen, maar de nationale inkomsten van het land koppelen aan dat enge politieke streven, gaat een brug te ver.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina