Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Hendrikstraat

COLUMN: Hendrikstraat

19/11/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Hendrikstraat

Gerold Rozenblad  

Ik las in een medium dat mensen klagen die ‘goedkope’ dollars gaan kopen bij de cambio aan de Hendrikstraat. Je wacht te lang - soms zelfs 2,5 uur om 300 US dollar te kunnen kopen. Je zou je kunnen afvragen of het de moeite waard is om tot naar de Hendrikstraat te rijden, de airco te laten draaien en bijna de halve dag kwijt te zijn om een verschil van ongeveer 40 centen met de andere cambio’s. Een lijdensweg voor een ‘winst’ van SRD 120 dus.

Of het voordeel moet erin gelegen zijn dat je bij die cambio elke week in de rij mag staan, terwijl het bij de anderen nog de vraag is of je bij hun die zo graag gewilde groene biljetten kan kopen. Als de beschikbaarheid het verschil maakt, dan kan ik de filevorming begrijpen. Zoveel voor de 'koersverlaging' van onze pres die kennelijk uit de hemel is komen vallen. Want noch de Financiënminister, noch de Centrale Bank-governor weten waar die cambiohouder het geld vandaan haalt om zulke barmhartigheid aan de dag te leggen.

Onderzoeken? Ho maar! Terwijl het eigenlijk slechts een telefoontje naar het staatshoofd moet kosten om dat te weten, want hij was het die verklaarde dat "wij" in samenwerking met een paar cambiohouders bezig zouden zijn de koers omlaag te brengen. Die raadselachtige "wij" zijn trouwens, volgens collega's van de cambiohouder, niemand minder dan die mensen die aangeven niets over de zaak te weten. "Simpele subsidie", legde eentje uit. Alleen, het resultaat blijft hardnekkig uit, want niemand die erin gelooft dat de koers elders ook zal dalen. Al was het alleen omdat de pres het heeft aangekondigd.

Na de berichtgeving over die nieuwe Oppenheimer-deal begin ik mij achter het oor te krabben over die brievenschrijverij die Chan ons heeft voorgehouden. Hij zou aan alle financiële instellingen hebben geschreven om niet meer aan ons land te lenen, op waarschuwing dat zijn nieuwe regering niet zou betalen. Óf ze zijn niet onder de indruk, óf ze denken: "Begin jij maar eerst te winnen". Maar het kan ook simpelweg zijn dat onze Chan de adressering verkeerd had. In elk geval die aan Oppenheimer, gezien het gemak waarmee Leendert weer een nieuwe trofee binnenhaalde.

Eerlijk gezegd begin ik mij ernstig zorgen te maken over hoe wij die achttien maanden zullen doorkomen als voor die periode ongeveer de helft van onze inkomsten zijn verpand. En of tegen die tijd wij nog 'barmhartige' dollars zullen kunnen kopen. En daarom overweeg ik nu, ondanks de afstand en de file, ook delen van mijn dagen te gaan opofferen. Nog voor de rijen langer worden. Want groeien zullen ze, door bosjes mensen die met de laatste verwikkelingen de bui wel erg laag zullen zien hangen. Al was het om redenen van pure speculatie. Want zeg me, voor zolang als het duurt, wie nu flink inkoopt heeft straks onvermijdelijk dikke winst. Met dank aan de Hendrikstraat!

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen