Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Situatie escaleert in Hongkong

Situatie escaleert in Hongkong: politie belegert universiteit

18/11/2019 04:28

Brand bij de ingang van de Polytechnische Universiteit in Hongkong.

Brand bij de ingang van de Polytechnische Universiteit in Hongkong. Foto: AFP  

HONGKONG - Bij de ingang van de campus van de Polytechnische Universiteit van Hongkong, die momenteel door honderden betogers wordt bezet, is een grote brand uitgebroken. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Volgens journalisten ter plaatse verspert de politie de weg voor de honderden betogers die het gebouw willen verlaten.

De politie had de demonstranten, die zich al enkele dagen op de campus achter barricades verschansen, een ultimatum gegeven de universiteit te verlaten. Zij reageerden met brandbommen en schoten met pijl en boog naar de agenten. De demonstranten die de universiteit nu wel willen verlaten, krijgen volgens journalisten ter plaatse te maken met traangas-offensieven van de politie, waardoor zij geen kant op kunnen.

Ook zou de politie alle uitgangen van de campus blokkeren. Gevreesd wordt dat de politie alle demonstranten wil arresteren en wil straffen voor hun aandeel in de protesten. De situatie dreigt te escaleren. De campus van de universiteit werd de voorbije uren door de tegenstanders van de regering gebruikt als voornaamste uitvalsbasis.

De agenten dreigden om de barricades van de manifestanten te verwijderen. Daarop gooiden de betogers met molotovcocktails naar de ordediensten in een poging om de agenten terug te dringen. Eerder had de politie van Hongkong nog laten weten dat ze met scherp zal gaan schieten, om zich tegen 'de dodelijke wapens' van de actievoerders te verweren.

Zondag kreeg een agent een pijl van één van de demonstranten in zijn been. "Als zij deze gevaarlijke acties blijven voortzetten, dan zullen we niet anders kunnen dan overgaan tot minimaal geweld, inclusief het gebruik van echte kogels'', aldus politiewoordvoerder Louis Lau in een video die via Facebook werd verspreid. Tot nu toe zette de politie vooral traangas en waterkanonnen in tegen de betogers.

Inmiddels zou een aantal demonstranten zich hebben overgegeven aan de politie. Veel denken er echter niet aan om vrijwillig te vertrekken. "We zitten hier vast en we zullen vechten tot het einde. Als we niet vechten, betekent dat het einde van Hongkong'', aldus een 19-jarige demonstrant tegen persbureau Reuters.

Hongkong kampt met de ergste politieke crisis sinds de teruggave aan China in 1997. Betogers komen bijna dagelijks op straat en de betogingen worden steeds gewelddadiger. De demonstranten protesteren tegen de regering van Carrie Lam en tegen de toenemende invloed van China op Hongkong. AD.nl

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina