Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Monument voor gevallen agenten

Monument voor gevallen agenten bij eeuwfeest Politiebond

18/11/2019 10:09 - Jason Pinas

Monument voor gevallen agenten bij eeuwfeest Politiebond

Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Zondag is een monument onthuld voor politieagenten die tijdens de uitoefening van hun beroep zijn overleden. Het gaat om een bronzen beeld van een knielende politieman met aan weerszijden een plaquette. Het beeld, bij de ingang van het Politie Opleiding Centrum, is onthuld door minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie, korpschef Roberto Prade en bestuursleden van de politiebond.

Dat gebeurde ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Surinaamse Politiebond. Politieagenten zijn trots op het monument, maar treuren tegelijkertijd om het verlies van de collega's die hen tijdens het werk zijn komen te ontvallen.

"De dood is als een schaduw voor elke persoon die zich meldt bij de politie om wet en recht te gaan handhaven. Ik zie de onthulling van dit monument daarom als een heel belangrijke zaak", zei John Telgt, oud-voorzitter van de politiebond. Hij verzekerde de nabestaanden ervan dat de politie altijd met hen zal meeleven.

Volgens Prade symboliseert het herdenkingsteken de daadkracht, doorzetting en visie van het huidige bestuur. Hij wijst erop dat tastbare zaken vaak over het hoofd worden gezien. "Doorgaans hoor je politiemensen niet praten over een monument. Ze praten liever over bijvoorbeeld hun overurenvergoeding en meer geld. We moeten echter niet alleen denken aan het materiële, want er zijn ook mensen die behoefte hebben aan iets tastbaars."

Bondsvoorzitter Raoul Hellings stelt dat er veel is misgegaan bij de politie. Dat heeft in sommige gevallen zelfs geleid tot het overlijden van politieagenten. Hij belooft dat de bond erop zal toezien dat die zaken zich niet meer voordoen. Minister Getrouw benadrukte dat politiewerk niet gemakkelijk is. Hij vindt daarom dat de gemeenschap meer begrip en respect moet hebben voor de politie.

"Het is geen gemakkelijke taak om jouw huis en gezin achter te laten om de gemeenschap te dienen. Ik proef veel te weinig besef van de gevaren en risico's vanuit de samenleving. Toon het respect en de dankbaarheid die je deze mensen verschuldigd bent." De bewindsman hoopt dat het monument blijvend zal bijdragen aan het verwerken van het verlies van omgekomen politieambtenaren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina