Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Extra service Lions Club bij Wereld Diabetesdag

Extra service Lions Club bij Wereld Diabetesdag

18/11/2019 06:14 - Amanda Palis

Al 20 jaar kan men elke zaterdag bij de paramedische post van Lions Club Paramaribo South een gezondheidsmeting doen.

Al 20 jaar kan men elke zaterdag bij de paramedische post van Lions Club Paramaribo South een gezondheidsmeting doen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het is al heel vroeg druk bij de paramedische post van Lions Club Paramaribo South aan de Lothlaan te Combé. Zowel ouderen als jongeren wachten, op een nuchtere maag, hun beurt af voor de gratis meting van onder andere bloeddruk en suikerwaarde ofwel glucose.

In het kader van Wereld Diabetesdag op 14 november heeft de club een speciale editie gehouden van de metingen die wekelijks daar worden gedaan. "We zijn rond het jaar 2000 begonnen met voorlichting over diabetes en vinden het belangrijk hiermee door te gaan", vertelt clubpresident Ruben Mendonça.

De paramedische post die twintig jaar bestaat, heeft ook een diabetesboek uitgegeven dat nog steeds gebruikt wordt. Naast de gezondheidsmeting kunnen mensen ook terecht bij de paramedische deskundige voor informatie over diabetes en wat men kan doen om deze ziekte te voorkomen.

Sommige mensen weten niet dat ze een te hoge suikerwaarde hebben. Mendonça: "We hebben iemand gehad met een suikerwaarde van dertien en dat is veel te hoog. De aanwezige arts heeft hem geadviseerd om de resultaten zo gauw mogelijk met de huisarts te bespreken en meteen zijn dieet aan te passen."

De clubvoorzitter begrijpt waarom diabetes blijft toenemen. "Het is zo makkelijk om aan fastfood te komen omdat de mensen het zo druk hebben en het makkelijk is. Maar ze bewegen ook minder om die verzadigde voeding weg te werken."

Volgens Mendonça blijft de behoefte aan voorlichting over diabetes. "Het is verandering van levensstijl waar mensen nog steeds moeite mee hebben. Diabetes is zoals men dat zegt een sluipmoordenaar. De mensen hebben het niet door, leven er maarop los en bewegen onvoldoende, wat het risico op diabetes vergroot."

Voor Ruth, een Guyanese die al heel lang in Suriname woont, is het bezoek aan de paramedische post een wekelijks ritueel. Dat er extra aandacht wordt besteed aan diabetes vindt zij zeker goed. "Ik zelf ben geen diabeet, maar mijn zus wel. Ik zie hoe moeilijk zij het heeft met die ziekte en voor mezelf wil ik het zeker voorkomen. Ik ben wel bloeddrukpatiënt en moet heel gecontroleerd omgaan met mijn voeding, wat zeker niet makkelijk is."

Een andere bezoeker die in zijn pauze zijn waarden is komen meten, zegt dat het geen kwaad kan om naast bezoek aan de huisarts extra te komen meten. "Je gezondheid is je meest dierbare bezit. Ik ben zelf geen diabeet, maar ken wel mensen die ermee sukkelen. Weet wat je eet en blijf bewegen. God heeft je het lichaam gegeven, waarom dan niet goed ervoor zorgen?"

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina