Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Chinese Sinterklaas

COLUMN: Chinese Sinterklaas

18/11/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Chinese Sinterklaas

Giwani Zeggen  

Voor alle zekerheid heb enkele columns teruggelezen die ik de voorbije jaren schreef, waarin het Sinterklaasfeest ter sprake kwam. Nu weet ik hoe ik in grote lijnen denk over dat feest, maar toch. En zo kwam ik tot de ontdekking dat ik enige tijd terug schreef dat ik niet geloof dat de kleine kindertjes in Nederland opeens racistisch gaan denken omdat ze met Zwarte Piet geconfronteerd worden. En dat denk ik nog steeds.

Alleen ben ik wel tot het besef gekomen, dat op die manier er wel een racistisch zaadje in de jongens en meisjes wordt geplant. En alleen daarom al zou Zwarte Piet eruit gedonderd moeten worden. Omdat het racistische zaadje, bedoeld of onbedoeld, kan uitgroeien tot een racistische 'boom' met vruchten die weer andere racistische zaadjes verspreiden.

Omdat ik het Nederlandse nieuws volg, en je er via sociale media bijna niet aan ontkomt, volg ik de discussie aan de andere kant van de oceaan op de voet. Dat volwassen Nederlanders, die ooit zelf het racistische zaadje naar binnenkregen, niet snappen dat Zwarte Piet niet meer van deze tijd is, snap ik nog wel.

Alleen verbaas ik mij over het aantal mensen in Suriname dat vindt dat Nederlanders 'hun' Sinterklaasfeest met Zwarte Piet mogen vieren. En dat als ze het niet leuk vinden, ze Nederland maar moeten verlaten. Je zou op z'n minst solidariteit verwachten van Surinamers in Suriname, met Surinamers in Nederland.

Aan de andere kant snap ik dan ook direct, waarom het voor zoveel mensen hier in Suriname zo moeilijk is om te beseffen dat wij onze landgenoten in met name Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini al decennialang discrimineren. Dat wij het in de 'stad' normaal vinden dat ze het daar zonder gedegen drinkwater, onderwijs en gezondheidszorg moeten doen. En als ze hun stem laten horen, dan zeuren ze. In Paramaribo hoor je diezelfde Surinamers, die vinden dat de klagers Nederland dan maar moeten verlaten, zeggen dat 'ze' dan maar terug moeten gaan naar het binnenland.

Gelukkig is Sinterklaas, maar zeker Zwarte Piet, zo goed als verdwenen uit de Surinaamse samenleving. Kinderdag, op welke andere manier dan ook, met een 'Gudu Ppa' of een andere sprookjesachtig figuur die wij zelf bedenken, vind ik prima. Alleen, als we dan toch zo graag kinderdag willen vieren, laten wij dan ook vooral kijken naar hoe we omgaan met onze jongens en meisjes.

Want afgezien van 5 december, lijken wij Surinaamse ouders nog echt op een oude traditionele Zwarte Piet, waar onze kinderen bang voor moeten zijn. De roe vinden wij normaal, omdat 'wij' die ook kregen en er niet dood van zijn gegaan. Nee, maar je hebt er in sommige gevallen wel letsels aan overgehouden. Is het niet fysiek, dan wel geestelijk.

Daarom ben ik vooral benieuwd naar een vervolgonderzoek naar aanleiding van het IDB-rapport waaruit blijkt dat één op de drie vrouwen in Suriname geconfronteerd wordt met geweld. Ik ben serieus benieuwd naar het percentage van de daders dat als kind zelf is geslagen of uit een gewelddadige omgeving komt, en hoe dat in relatie staat tot hun gewelddadig gedrag als volwassene.

Het zal me niet verbazen als er een relatie is. Omdat ze als kind al niet hebben geleerd om problemen middels dialoog op te lossen, maar met geweld. En terwijl veel ouders verwijzen naar de Bijbel om het slaan van kinderen goed te praten, vergeten diezelfde ouders dat de Bijbel ze ook leert dat Jezus juist geweldloos was.

Voor de rest zie ik met lede ogen toe, hoe de Nederlandse samenleving verhardt en de politiek het laat afweten, ook in de discussie rondom Sinterklaas. Simpelweg omdat ze garen spinnen bij de verdeeldheid. Zo las ik ook hoe ik enkele jaren geleden president Bouterse vergeleek met Sinterklaas, die als het slecht gaat zijn ministers tot Zwarte Piet maakt.

Ondertussen ben ik mijn verlanglijstje aan het maken, voor als hij richting China gaat. 4 december zal toch niet zomaar zijn gekozen als datum voor de terugvlucht? Als het maar niet meer leningen zijn, waarvan het niet duidelijk is waaraan het geld besteed zal worden. Want Sinterklaas bestaat niet, en als de goedheiligman wel leeft, dan is het zeker geen Chinees.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina