Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Immigratiebeleid oplossing situatie Lawagebied’

‘Immigratiebeleid oplossing situatie Lawagebied’

17/11/2019 00:00 - Euritha Tjan A Way

Een uitgebrande graafmachine als stille getuige van de roofoverval.

Een uitgebrande graafmachine als stille getuige van de roofoverval. Foto: NII  

PARAMARIBO - Suriname moet nu werken aan een immigratiebeleid. Dat ziet Gerold Dompig als de langetermijnoplossing voor het tegengaan van de huidige verwikkelingen in het Lawa-/Benzdorp- en Maripasoulagebied.

De bevolking daar zegt zeer angstig te zijn nadat illegale Brazilianen bij een roofoverval vorige week twee mannen, onder wie een CTU-lid hebben doodgeschoten. "Suriname moet nagaan welke immigranten het wel wil hebben en welke niet en hoe we om zullen gaan met immigranten die niet gewenst zijn", zegt Dompig in gesprek met de Ware Tijd.

De voormalige topman van de Commissie Ordening Goudsector (OGS) zegt dat het gebied door zijn aparte karakter een uitdaging vormt voor ordening. "Op sommige plaatsen kan je bij laag water van de ene oever naar de andere lopen. Daarnaast is er een influx van Brazilianen van wie sommige een crimineel verleden hebben of crimineel zijn. Soms zijn het zelfs militairen die uit het leger zijn gestapt in Brazilië."

"Op zo'n plek krijg je te maken met transnationale criminaliteit en dat is nooit statisch", geeft Dompig als reactie op de klacht van de bewoners. Die vertellen dat de situatie de afgelopen vijftien jaar steeds erger is geworden met Brazilianen die op verschillende concessies werken en met skalians het water vervuilen en nu ook de oevers aanspreken in hun zucht naar goud. "Bij bestrijding en ordening in zo'n gebied moet rekening gehouden worden met internationale regels en samenwerkingen."

Ook de grote belangen in de goudsector maken ordening een uitdaging, maar daar wil Dompig niet verder op ingaan. De voormalige OGS-topper, die in december 2015 met dank vervangen werd door president Desi Bouterse, wil geen vergelijkende uitspraken doen over de mate van succes in zijn periode en nu. "Iedereen heeft zijn tijd en achter de schermen help ik nu ook nog om een bijdrage te leveren om deze situatie ten goede te keren."

Hij vindt het wel "jammer dat de situatie zo ver heeft kunnen komen", maar vindt ook dat de manschappen in het binnenland met de beschikbare middelen en onder de huidige omstandigheden waaronder ze werken een pluim verdienen. "Maar we moeten eerlijk zijn, het kan beter." Dompig die dertig jaar ervaring achter de rug heeft als politiechef in het Caribisch Gebied, zegt de zaak te bekijken met twee brillen op: als politie- en voormalig OGS-topman.

"Zoals de zaak nu aangepakt wordt, waarbij Justitie en Defensie samenwerken, zal het uiteindelijk erin resulteren dat de huidige escalatie in goede banen geleid wordt, maar wat dan gedaan moet worden is het maken van prognoses. Wij moeten meegaan met de internationale crime fighting-trends en één daarvan is werken met voorspellingsmodellen van criminaliteit. Het zijn handzame prognosemodellen die aan de hand van ingebrachte logaritmes criminele daden aardig kunnen voorspellen in tijd en plaats. Dan kan je weten hoe daarop ingespeeld moet worden", vindt Dompig.

Voor de bevolking in het gebied, dat geteisterd wordt door duizenden goudzoekers, kan deze oplossing mogelijk te laat zijn. Een deel van de al kleine bevolking heeft zich teruggetrokken uit het door illegaliteit geteisterd gebied. "Ik moet wel toegeven dat ook in mijn periode inderdaad meer aandacht mocht en nu nog steeds moet komen voor de effecten van deze situatie op de lokale bevolking. Als politieman wil je natuurlijk boeven vangen, want daarvoor ben je opgeleid, maar er moet sociaal maatschappelijke hulp komen voor deze mensen. Want ik kan me voorstellen dat zij in angst leven."

Het huidige hoofd van de OGS, Stanley Benschop, wil op dit moment geen inhoudelijke reactie geven aan de krant over de situatie in het Lawa-/Benzdorp- en Maripasoulagebied. "Het is een beetje onoverzichtelijk, maar ik wil het er nu niet over hebben", aldus Benschop.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina