Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Plastic in vissen is niet iets goeds’

‘Plastic in vissen is niet iets goeds’

16/11/2019 17:26 - Gilliamo Orban

De verbrandingsovern te Boskamp moeten het dumpen van afval in en langs de rivier helpen verminderen.

De verbrandingsovern te Boskamp moeten het dumpen van afval in en langs de rivier helpen verminderen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - “De laatste tijd is het me opgevallen dat er bij het opensnijden van vis veel plasticdeeltjes worden aangetroffen. Dat zie ik vaak bij de kuma kuma. Plastic kan nooit goed zijn voor de vissen.” Dat zegt visverwerker Marlon Moeljodiredjo van Boskamp tegen de redactie. Hij oefent dit beroep al tientallen jaren uit.

De redactie sprak hem vrijdag ter gelegenheid van de ingebruikname van een verbrandingsoven voor afval in Saramacca, de tiende van de 120 ovens die landelijk zullen worden geïnstalleerd. Alleen plastic en karton mogen in de oven. Er zijn vijf personen van het gebied getraind om de verbrandingsoven te bedienen. 

Moeljodiredjo hoopt dat hiermee een einde zal komen aan het dumpen van afval, waaronder plastic in de rivier, "want dat kan nooit goed zijn voor de vissen". Op verschillende plaatsen in zee, wereldwijd, is er sprake van een zogenoemde plasticsoep, dat zijn concentraties plasticafval die zeeën en rivier vervuilen.

"Wanneer de mensen hun huisvuil nergens kunnen weggooien, wordt dat gedumpt in de rivier", zegt de visser, doelend op de Coppenamerivier. Met de installatie van de verbrandingsoven in het vissersdorp heeft de overheid een lang gekoesterde wens van de gemeenschap vervuld.

Hoewel de overheid zorgt dat het huisafval wordt opgehaald, gooien bewoners zonder verder na te denken hun vuil in de rivier, bevestigt bewoner Riordan Wirjomadi. "Sommige mensen zijn gewoon slordig en het zwerfvuil vervuilt de omgeving. De oven moet een motivatie zijn voor hen zijn om verantwoordelijk om te gaan met hun vuil", zegt Wirjomadi. "Het afval zal gescheiden worden en wat niet in de oven mag, wordt naar de dumpplek gebracht."

Districtscommissaris Sarwankoemar Ramai van Saramacca wees erop dat de afvoer van vuil van het hele district naar Ornamibo wordt gefinancierd door Staatsolie voor SRD 300.000 per jaar. De bestuursdienst en mensen van Boskamp hebben de centrale overheid ervan kunnen overtuigen dat een oven moet worden opgezet in het vissersdorp.

"Maar ook al worden vele ovens opgezet, we moeten ons er bewust van zijn dat we Boskamp schoon en netjes dienen te houden. De plaats zal hierdoor vrij zijn van ziektes en zal ook aantrekkelijker worden voor toeristen", zei de dc. De eerste van de tien geplaatste ovens staat ook in Saramacca en wel te Kalebaskreek. Daarnaast zijn afvalverbrandingsovens opgezet in onder meer Atjoni, Wageningen en bij het ziekenhuis van Albina.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina