Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitdagingen leren veerkracht versterken

Uitdagingen leren veerkracht versterken

15/11/2019 14:49 - Amanda Palis

Een gemêleerd gezelschap kreeg thuis bij topmanager 
Djaienti Hindori, informatie over het thema 'Mentale veerkracht'. Aansluitend op thena heeft  Filia Kramp haar onlangs verschenen
 boek 'Kringloop van Moed gepresenteerd.

Een gemêleerd gezelschap kreeg thuis bij topmanager Djaienti Hindori, informatie over het thema 'Mentale veerkracht'. Aansluitend op thena heeft Filia Kramp haar onlangs verschenen boek 'Kringloop van Moed gepresenteerd. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Net als voorgaande jaren staat de in 144 landen actieve organisatie Women Entrepreneurship Day (WED) in 2019 stil bij het ondersteunen en stimuleren van ondernemerschap bij vooral vrouwen. Het is de vijfde keer dat Suriname sinds 2015 lid meedoet.

Lokaal WED-ambassadeur Reina Kolf heeft voor een select gezelschap aan de Anton Dragtenweg, thuis bij Djaienti Hindori, topmanager in het bankwezen en vrouw, vertelt over het thema 'Mentale veerkracht'. Ze stelde daarbij dat 2019 voor velen een moeilijk jaar is geweest. "Een ieder in mijn directe kring heeft op allerlei vlakken uitdagingen ervaren, maar toch op de één of ander manier veerkracht getoond en dat moeten we blijven vormen en voeden."

Dat is de reden waarom voor dit thema is gekozen. "We hoeven niet per se door ellende te gaan om veerkracht te tonen. Uitdagingen horen eenmaal bij het leven en die leren jou je veerkracht versterken." Kolf zegt dat wanneer samenleving en ondernemers niet in staat zijn veerkracht te tonen, dit tot negatieve gevolgen kan leiden. "Als we kijken naar de ontwikkelingen merken we een toename van onder meer depressie onder de jongeren die nog niet helemaal hun veerkracht hebben ontwikkeld. Als wij daar niets aan doen zullen we zeker grote problemen krijgen."

Aansluitend op het thema heeft Filia Kramp haar onlangs verschenen boek getiteld 'De kringloop van moed. Een pleidooi voor alledaags leiderschap' gepresenteerd. Hierin worden mensen uitgedaagd om af te stappen van managementbeleid en in de plaats daarvan leiderschap te tonen en ontwikkelen. "Voor de context en ontwikkelingsfase waarin we zitten moeten we een vorm van leiderschap ontwikkelen die bij ons past en ons geeft wat we nodig hebben", vertelt Kramp. "Zo een vorm van leiderschap moet helend werken en mensen bij elkaar brengen, hen met elkaar verbinden. Het is dus mensgericht en sluit aan op wat Surinamers zijn en niet op systemen", stelt de auteur om een beeld te scheppen over hoe zij leiderschap ziet.

Tijdens de research voor haar boek is Kramp tot de ontdekking gekomen dat de vele boeken die intussen zijn verschenen over management, kunnen leiden tot verwaarlozing van medewerkers. Zij legt een verband tussen management en kapitalisme. "Management is bestemd voor industrieën die uitgebreide processen hanteren en als doel hebben het kapitaal te vergroten. Maar een leider dient zich te richten op het ontwikkelen van welzijn. Als je organisatie gelukkig is kun je een welvarende organisatie creëren."

Als zorgbestuurder kwam zij in verschillende organisaties zowel in Suriname als in Nederland kenmerken van verwaarlozing tegen. "We zijn ons als organisatie niet van bewust dat het om verwaarlozing gaat en denken dat het zo hoort. We moeten als Surinamers gaan nadenken wat we nodig hebben en niet kijken naar anderen of buitenlanders die voor ons komen bepalen wat we nodig hebben. Dat betekent dat we ons vrij moeten maken van angst en vooroordelen die ons eigenlijk alleen maar klein houden", aldus Kramp.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina