Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Prikactie personeel SPSB om belastingkwestie

Prikactie personeel SPSB om belastingkwestie

15/11/2019 00:00 - Gilliamo Orban

Het actievoerend personeel van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

Het actievoerend personeel van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - De prikactie van het personeel van Surinaamse Postspaarbank (SPSB) heeft hen geen windeieren gelegd. Door een fout van de bank is er onlangs geen of weinig belasting ingehouden op het verhoogde salaris van de medewerkers. “De mensen hebben een formulier gehad dat ze moesten tekenen om alsnog de belasting af te dragen. Als ze dat niet tot uiterlijk vrijdag (vandaag..red) zouden doen, zou het geld in een keer ingehouden worden”, zei Heinrich Rozen, voorzitter van de bond bij SPSPB, donderdagmorgen kort voordat hij hierover een gesprek had met de leiding van de bank.

Er is tijdens die meeting besloten dat het belastingbedrag verspreid over maximaal zes maanden ingehouden zal worden. "De personen die het in een keer of in drie maandenkunnen afdragen, mogen dat ook doen", legt de bondsvoorzitter uit. De bedragen kunnen variëren van medewerker tot medewerker. Bondsbestuurslid Fabian Rokette zegt dat de hoogte van de inhoudingen voor ergernis zorgt onder het personeel. "Als je bijvoorbeeld een verhoging van SRD 500 hebt gehad, kan SRD 300 daarvan ingehouden worden."

Ook haalt hij een kwestie over pensioeninhouding aan, terwijl er volgens hem was overeengekomen met de directie dat de bank dat gedeelte op zich zou nemen. "Als je me een loonsverhoging van 6 procent geeft en je trekt 5 procent aan pensioeninhouding af, kun je je dan afvragen hoeveel verhoging je me hebt dan gegeven", vraagt Rokette zich af.

Rozen zegt dat in augustus de bond en directie van de bank zich hebben kunnen vinden in de collectieve arbeidsovereenkomst van 2019. Er is onder meer een lumpsum geïncorporeerd in het salaris met daarop een loonsverhoging. "We hebben er geen moeite mee om belasting te betalen, maar je moet de bond uitnodigen om uitleg te geven, waardoor we de mensen verder kunnen informeren. Zeg niet aan de mensen dat als ze het formulier niet tekenen het heel bedrag aan het eind van de maand wordt ingehouden. Dat wekt wrevel en irritatie onder de personeelsleden", stelt Rozen.

Hij wijst erop dat het personeel het vorig jaar een lumpsum heeft gekregen. Dat heeft de directie in twaalf maanden betaald. Nu dat het personeel geld moet afdragen moet dat volgens de bondsvoorzitter op een redelijke en billijke wijze plaatsvinden. "Laat dat geen shockeffect hebben op de medewerkers", aldus Rozen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina