Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kunstenaars tonen unieke bundeling met glaswerken

Kunstenaars tonen unieke samenwerking in ‘Schitterend glas’

15/11/2019 02:19 - Audry Wajwakana

Eén van drie massieve glassculpturen die George Struikelblok (l) onder begeleiding van glaskunstenaar Annemiek Punt (r) heeft vervaardigd.

Eén van drie massieve glassculpturen die George Struikelblok (l) onder begeleiding van glaskunstenaar Annemiek Punt (r) heeft vervaardigd. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Na jarenlange vriendschap en gezamenlijke exposities in Nederland zijn George Struikelblok en Annemiek Punt eindelijk op het punt gekomen om hun gezamenlijk werk in Suriname te tonen. In G-Artblok worden Struikelbloks creaties samen met kunstwerken van Punt van vrijdag tot maandag in de tentoonstelling ‘Schitterend glas’ gepresenteerd.

Anderhalf jaar geleden maakte de Surinaamse kunstwereld middels de documentaire 'Beeldend licht' kennis met de Nederlandse kunstenares Punt die is gespecialiseerd in glas versmelten. Zelf noemt ze haar techniek 'Schilderen met glas'. Het werken met glas en de techniek mocht Struikelblok van dichtbij meemaken toen hij door Punt in haar atelier in Ootmarsum werd uitgenodigd. "Zoals Annemiek omgaat met het aspect glas en licht, vind ik heel bijzonder", aldus Struikelblok.

Hij windt er geen doekjes om hoe fascinerend hij haar werk vindt. Onder haar begeleiding heeft de kunstenaar werken in glas vervaardigd. Met deze expositie laat de multidisciplinaire Struikelblok een andere kant van zich zien. Behalve schilderen heeft hij met ijzer, hout en ander materiaal gewerkt, maar nooit met glas zoals Punt dat doet. "Het werken met glas is een stapje verder van schilderen. Het is een techniek waar ik ook jarenlang mee heb geëxperimenteerd en eigenlijk nog steeds", zegt Punt. Glas versmelten is voor haar schilderen met glas en dus schilderen met licht.

Bij glasversmelting wordt het materiaal in speciale ovens voorzichtig verhit. Daarna volgt een zorgvuldig gecontroleerd afkoelingsproces dat, afhankelijk van de aard van het kunstwerk, dagen kan duren. Als aan Struikelblok gevraagd wordt of hij met deze kunstvorm doorgaat, haalt hij diep adem. "Deze vorm van kunst is een heel dure grap. De grondstoffen zijn niet zo makkelijk verkrijgbaar in Suriname en de ovens zijn duur. Het is heel moeilijk om ermee door te gaan. De enige manier is om in Nederland te gaan werken bij Annemiek, maar daarnaast gaat er heel veel tijd overheen om zelfstandig te werken."

Voor de tentoonstelling heeft Struikelblok naast de in glas versmolten vlakke kunstwerken ook drie glassculpturen. Deze zijn in het Italiaanse Murano, in de buurt van Venetië, vervaardigd, waarbij de blaastechniek werd toegepast. Punt maakte met deze techniek in 2006 kennis toen ze door vooraanstaande meesterblazers werd uitgenodigd om haar eigen ontwerpen uit te voeren. De laatste keer ging Struikel blok mee en ze stimuleerde hem ook enkele ontwerpen te maken. "En omdat ik weet wat wel kan en niet kan heb ik hem enkele technische aanwijzingen gegeven", zegt ze. De drie massieve glassculpturen wegen elk tussen de veertig en vijftig kilo.

De tentoonstelling duurt tot en met maandag en is daarna alleen op afspraak tot 25 november te bezichti gen. Maandag wordt de documentaire 'Beeldend licht' om zeven uur 's avonds gratis in TBL Cinemas vertoond. "Er zijn 150 zitplaatsen en we hopen dat belangstellenden deze film komen zien en op deze manier meemaken hoe deze kunsttechniek werkt", zegt Struikelblok. De film is gemaakt door Fokke Baarssen en heeft diverse filmprijzen gewonnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina