Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wirht neemt lijst Valies over

Wirht neemt lijst Valies over

13/11/2019 18:29 - Naomi Hoever

Winston Wirht.

Winston Wirht. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Winston Wirht leidt de kandidatenlijst voor de bestuursverkiezing op 3 december bij de bond bij Rosebel Gold Mines. Daarmee neemt hij de plaats in van kandidaat-voorzitter Wilgo Valies. Volgens ingewijden lusten bepaalde werknemers Valies niet. Hij was telefonisch niet te bereiken voor de krant.

De huidige voorzitter Lloyd Read doet voor de derde keer een gooi naar het voorzitterschap. Hij leidt de vakorganisatie sinds 2013. Read. die benaderd is voor nog een termijn, zegt: "Het is geen gemakkelijke bond; hij verschilt van alle andere bonden die ik heb geleid. Er zijn nog enkele zaken die in orde moeten komen. Toen ik overnam waren de goudprijzen verschrikkelijk laag en de productiekosten hoog. We hebben desondanks overeenkomsten kunnen bereiken die voor werknemers voordeel hebben opgeleverd."

In 2013, het jaar dat Read de leiding over de bond kreeg, is er een cao afgesloten waarbij kinderbijslag opgetrokken is en uitbetaling van zwangerschapsverlof op basis van twaalf uren inplaats van acht overeengekomen is. Ook is toen de mogelijkheid geschapen voor werknemers om een soepele leningen te sluiten en uitbetaling van dertig procent van het loon in US dollars.

Wirht is twee weken geleden benaderd door werknemers. Hij heeft erover nagedacht en heeft zaterdag laten weten dat hij beschikbaar is als kandidaat-voorzitter. "We hebben elkaar kunnen vinden. We gaan voor verandering die verbetering moet brengen. We hopen dat wij de meerderheid van de leden achter ons krijgen."

Hoewel Wirht nooit een bond heeft geleid, is hij jarenlang adviseur geweest van wijlen Fred Derby en het vakbondswerk is hem niet onbekend. "Ik heb verstand van organiseren en kennis van de sector en het product", zegt hij."Wij zullen het anders doen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina