Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe opleiding voor bibliothecarissen

Nieuwe opleiding voor bibliothecarissen

13/11/2019 08:09 - Naomi Hoever

Nieuwe opleiding voor bibliothecarissen

 

PARAMARIBO - Stichting Nationale Database Suriname (SNDS) maakt zich op om met de opleiding voor bibliotheekassistent te beginnen. De markt dreigt te worden overspoeld: afgestudeerden van de School Mediatheek Medewerker voor het Basis Onderwijs (SMMBO) hebben nog geen baan.

In 2017 is de laatste groep schoolmediatheekwerkers afgeleverd en intussen heeft het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de cursus stopgezet. Vivian Sedney, die directeur van SMMBO was, heeft geen bemoeienis met de nieuwe organisatie. Ook ontkent hij de bewering van SNDS, die zal worden gecoördineerd door Jane Smith, dat er een tekort is aan bibliothecarissen en dat de sector aan het vergrijzen is.

Woensdag is er een informatiebijeenkomst en Sedney zal erbij zijn om vragen te stellen. Volgens zijn informatie verschilt het curriculum weinig met dat van de SMMBO en toch noemt hij het initiatief van SNDS geen opleiding maar een training.

"Wij hebben heel veel mensen opgeleid die nog geplaatst moeten worden." Zelf heeft de toenmalige directeur regelmatig tevergeefs gevraagd waarom de opleiding is stopgezet. "Ik heb keer op keer geschreven naar het ministerie. In 2018 heb ik een laatste brief gestuurd, waarin ik mijn visie op papier heb gezet."

Sedney vindt hij dat elke school een bibliotheek moet hebben en pleit voor een bibliotheekautoriteit. "Er wordt geklaagd dat kinderen niet lezen, maar de condities daarvoor moeten dan wel worden geschapen. Er moet bibliotheekbeleid komen en de literatuur moet vernieuwd worden. Een bibliotheek moet dynamisch zijn en blijven", zegt Sedney.

Hij hoopt dat er een mindshift komt in de wijze waarop er naar een bibliotheek gekeken wordt. "Bibliotheken worden nu gebruikt als straf- en verbanningspost. Dat wil ik doorbreken. Ze moeten ook dienen als informatiebron voor wie wil afstuderen." Sedney stelt dat er speciale dagen georganiseerd kunnen worden om lezen te bevorderen. "Een ieder wil praten over bibliotheken terwijl men er niets van weet." Hij zegt zich te zullen blijven inzetten om het beleid te veranderen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina