Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Senator benoemt zichzelf tot interim-president Bolivia

Boliviaans oppositielid benoemt zichzelf tot interim-president

13/11/2019 02:25

De Boliviaanse senator Jeanina Añez.

De Boliviaanse senator Jeanina Añez. Foto: Reuters  

LA PAZ - Na het aftreden van de Boliviaanse president Evo Morales heeft senator Jeanina Añez zichzelf woensdag uitgeroepen tot interim-president. Añez is lid van de oppositiepartij Nationale Eenheid (UN). Morales diende zondag zijn ontslag in na aanhoudende protesten tegen hem.

Woensdag kwam de Boliviaanse senaat bijeen om te stemmen op een nieuwe interim-president, maar er waren niet genoeg senatoren aanwezig om dit te kunnen doen. Leden van de partij van Morales boycotten de stemming. Toch benoemde Añez zichzelf tot interim-president. 

Na het aftreden van Morales en zijn vice-president zou Añez volgens de grondwet de volgende in lijn zijn om het presidentschap op zich te kunnen nemen, zo stelt de senator. Añez wilde de taak al op zich nemen, maar zou aan de kant gezet zijn door haar ambtsgenoten uit angst dat zij deel uitmaakt van de "staatsgreep die bedoeld is om Morales af te zetten".

Ãnez is tweede vicepresident van de senaat. Een groep senatoren wil liever dat de president van de senaat, Adriana Salvatierra, interim-president wordt. De afgetreden president Evo Morales kwam dinsdag aan in Mexico, waar hij politiek asiel krijgt.

Eerder op de dag werd hij vanuit zijn thuisland opgehaald door een Mexicaans vliegtuig, maar dat vliegtuig strandde in Paraguay nadat meerdere Latijns-Amerikaanse landen hem de toegang tot hun luchtruim hadden ontzegd.

In reactie op de onrust hebben de Verenigde Staten familieleden van mensen die werken voor de VS hebben opgeroepen om Bolivia te verlaten. Daarnaast worden Amerikaanse staatsburgers afgeraden om naar het land af te reizen.

De Mexicaanse regering zou Amerikaanse ambtsgenoten hebben ingelicht over het besluit om Morales asiel aan te bieden. De VS zegt te hebben aangeboden om de reis van Morales te ondersteunen. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina