Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Damcoach filmde stiekem Surinaamse jeugddammer

Bekende Nederlandse damcoach filmde stiekem Surinaamse jeugddammer

12/11/2019 10:26 - Guillano Bruce

Bekende Nederlandse damcoach filmde stiekem Surinaamse jeugddammer

 

PARAMARIBO - De Nederlandse damcoach Henk Stoop wordt er óók van verdacht vorig jaar beeld te hebben gemaakt van een dammer uit Suriname die toen vijftien jaar oud was. Eerder bleek al dat de mentor een meerderjarige dammer uit Wit-Rusland in zijn badkamer zou hebben vastgelegd met een verstopte camera.

Tegen Stoop is maandag een celstraf geëist van twaalf maanden, waarvan negen voorwaardelijk. Hij wordt verdacht van het vervaardigen en bezitten van kinderporno én het filmen van dammers in zijn badkamer met een verborgen camera. "Ik heb niets misdaan", sprak hij aangeslagen in de rechtbank van Zutphen. Naast de grotendeels voorwaardelijke celstraf hoorde S. een proeftijd van vijf jaar eisen, waarin hij niet met minderjarigen om mag gaan en geen activiteiten binnen het dammen mag ontplooien. De rechter doet op 25 november uitspraak.

De zaak kwam aan het rollen toen een Wit-Russische speler vorig jaar november een camera ontdekte in de badkamer in het huis van Stoop in Culemborg. De damcoach, die in Suriname vaker damlessen heeft verzorgd aan onder meer jeugddammers, houdt vol dat hij de camera gebruikte om zijn eigen gezondheid in de gaten te houden na een zware jichtaanval. Hij had die verstopt in een doos, omdat hij er anders te bewust mee bezig zou zijn, herhaalde Stoop. Hij was de camera 'vergeten' weg te halen toen hij bezoek kreeg van de dammer uit Wit-Rusland.

Bronnen van de Nederlandse krant De Gelderlander, die het nieuws naar buiten bracht, beweren dat Stoop ook een Surinaamse dammer, die vorig jaar vijftien jaar was, zou hebben gefilmd. Het vermoeden bestaat dat het gaat om de inmiddels zestienjarige Quincy Ngawikromo, die namens Suriname een paar keer aan het jeugd-WK heeft meegedaan en net als andere jeugddammers onderweg naar de mondiale toernooien een paar keer bij Stoop logeerde. In 2018 gebeurde dat voor het laatst.

Eerder dit jaar kreeg Ngawikromo, die in Nickerie woont, de Surinaamse politie op bezoek. "Ze zijn hem wat vragen komen stellen", zegt de moeder van de Surinaamse jeugddammer. "Toen wij begrepen waar het om ging, hebben we ook meteen aangifte gedaan. Hij is verhoord te Corantijnpolder en we hebben de aangifte in Nieuw-Nickerie gedaan." De jeugddammer zelf heeft niets opgemerkt toen hij bij Stoop bleef. "Hij schrok wel een beetje toen hij dat van de verborgen camera hoorde omdat de coach hem veel hielp. Maar hij heeft zelf niets verdachts of zo opgemerkt", aldus de moeder van Ngawikromo.

Bij Stoop thuis nam de politie meerdere geheugenkaarten in beslag. Op één van de kaartjes werd een gewist bestand teruggevonden van een 'manspersoon' die naakt in de badkamer van de damcoach douchte. Vermoedelijk gaat het om Ngawikromo. Het is nog afwachten of Stoop daadwerkelijk schuldig bevonden wordt. Maar alleen al om het feit dat er een onderzoek tegen hem liep, maakt moeder Ngawikromo zich zorgen om haar zoon en andere jeugddammers. "Wie weet kan het ook dat andere jongens gefilmd zijn", zegt ze. "Daarom is het goed dat er een onderzoek gedaan wordt en daarom hebben wij ook direct aangifte gedaan."

'Ridicuul' en 'volkomen ongeloofwaardig', zo bestempelde de officier van justitie de verklaring van Stoop over zijn jicht. Volgens de officier zou de verdachte tegenover anderen hebben verklaard dat hij vorig jaar wist van de komst van de politie en daarom bestanden zou hebben gewist. De man zegt dat hij in die tijd erg ziek was en daarom "niet meer zo goed weet" wat hij toen allemaal heeft gezegd. "Als ik iets had gewist, zou ik dat ook anders gedaan hebben. Ik weet echt wel hoe je iets definitief moet wissen."

Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak. Volgens haar is er 'gerommeld' met de in beslag genomen geheugenkaarten en is de Wit-Rus, die een schadevergoeding van 7.100 euro wilde, uit op geld. Stoop oogde tijdens het pleidooi van zijn advocaat geëmotioneerd. Hij barstte in tranen uit toen hij meldde dat hij het de officier zeer kwalijk neemt dat hij "keihard" beweert dat er geen jicht in het spel is. "Ik wil eigenlijk nog maar één ding vragen", waren zijn laatste woorden. "Maak hier een einde aan. Ik heb niets misdaan." Al beseft de damcoach dat hij de schijn "heel erg tegen" heeft.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina