Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We hebben het recht mensen op straat te zetten’

‘We hebben het recht mensen op straat te zetten’

11/11/2019 15:44 - Gilliamo Orban

‘We hebben het recht mensen op straat te zetten’

 

PARAMARIBO - We willen mensen niet dakloos maken, ondanks dat we het recht hebben om ze op straat te zetten”, zegt Rischi Malaha. Hij staat Kries Kalipdewsing, eigenaar van Combé Markt, bij in een geschil over grond in de Ramlallweg, zijstraat van de Welgedacht C-weg in het district Wanica.

De ondernemer heeft daar grond verkaveld die hij op de veiling heeft gekocht. Op sommige delen van de grond wonen mensen die bij de vorige eigenaar een perceel hebben gekocht. "Ongeveer twintig mensen hebben daar een huis gebouwd en circa vijftien hebben daar een leeg perceel staan", schetst Malaha de situatie. Het gaat om percelen in grondhuur.

Hij legt uit dat de voormalige eigenaar, Satish Krishnasing, de grond heeft verkaveld en vervolgens heeft verkocht. Sommige kopers waren nog bij hem aan het aflossen. Hij had echter een hypothecaire lening bij de bank met de grond als onderpand. Wegens achterstallige betaling heeft de bank de grond zes maanden geleden op de veiling verkocht en aan Kalipdewsing toegewezen.

De nieuwe eigenaar is sindsdien aan het nadenken over hoe hij de mensen tegemoet kan komen die er wonen of een perceel hebben. "We willen nu tot een oplossing komen met de mensen. Dat doen we vanwege humanitaire reden", zegt Malaha, zonder in detail te treden over een mogelijke oplossing van de kwestie.

De mensen worden via een krantenadvertentie opgeroepen om contact met Malaha te maken. Hij treft voorbereidingen om spoedig met hen te vergaderen en het probleem op te lossen. Het is de bedoeling dat de meeting ook wordt bijgewoond door de voormalige eigenaar Krishnasing, minister Lekhram Soerdjan van Ruimtelijke ordening, Grond en Bosbeheer en de nieuwe eigenaar Kalipdewsing.

Krishnasing zegt tegen de krant dat het gaat om 2,3 hectare grond. "Ik had een schuld op de grond, maar sommige mensen betaalden niet en het stuk land is op de veiling beland." Hij zegt dat de verslechterde economische situatie, waarbij de koers van de Amerikaanse dollar en euro drastisch omhoog zijn gegaan, hem de das heeft omgedaan. "Meneer Kalipdewsing is bezig om de mensen op te roepen en ik hoop dat we een oplossing vinden", aldus de voormalige eigenaar.

James Manichand zegt tegen de krant dat hij nooit heeft geweten dat de grond waarop hij en zijn buren hebben gebouwd op de veiling is verkocht. Enkele maanden geleden heeft de nieuwe eigenaar het hem verteld. "Kalipdewsing heeft ons toen gezegd dat hij ons kan laten ontruimen, maar dat hij dat niet zal doen. Ik hoop dat deze grote man dat meent."

De nieuwe eigenaar heeft hem ook gezegd dat het document dat Manichand van de vorige grondbezitter heeft gekregen niet het juiste is. De man heeft negenduizend euro betaald voor het perceel. "Kalipdewsing heeft me beloofd dat hij mij het correcte document zal geven", aldus de bewoner die naar zijn zeggen zonder zorgen zijn huis aan het afbouwen is. Hij was eerder niet op de hoogte van de oproep van de nieuwe eigenaar in de krant.

Ook bewoner Jessica Menig heeft de bekendmaking nog niet gelezen. Zij weet wel dat Kalipdewsing de nieuwe eigenaar is. "Wij zijn hiervan geschrokken. We hebben veertienduizend euro betaald voor ons perceel. Er was aan ons gevraagd om weer te betalen, maar we zijn daartoe niet in staat."

Zij is vervolgens net als Manichand gerustgesteld door de nieuwe eigenaar. Het perceel is overigens gekocht en bebouwd door haar zus die in het buitenland woont. "Mijn zus voelt zich opgelicht." Menig wil dat de grond op haar naam komt te staan, omdat ze denkt dat er dan niet ontruimd kan worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina