Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • President Bolivia wil nieuwe verkiezingen

President Bolivia wil nieuwe verkiezingen

10/11/2019 11:07

President Evo Morales.

President Evo Morales. Foto: AFP  

LA PAZ - De Boliviaanse president Evo Morales wil nieuwe verkiezingen. Hij doet de uitspraak nadat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) vraagtekens heeft gezet bij de uitslag van de verkiezingen die in oktober zijn gehouden, meldt de Engelse nieuwszender BBC.

Naast nieuwe verkiezingen wil Morales ook diverse leden van de verkiezingscommissie vervangen. Wel blijft hij bij zijn standpunt dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Van aftreden is dan ook geen sprake. Met de oproep tot nieuwe verkiezingen en het vervangen van een deel van de verkiezingscommissie lijkt Morales toe te geven aan de steeds fellere kritiek op de verkiezingsuitslag.

Morales claimde de presidentsverkiezingen van 20 oktober te hebben gewonnen. Daarmee zou hij aan zijn vierde termijn beginnen. Hij is al aan de macht sinds 2006 en is de langst zittende president van Zuid-Amerika. Bij de eerste verkiezingsronde zou Morales een voorsprong van 10,56 procentpunten hebben gehaald op zijn naaste concurrent. Een dergelijk verschil is groot genoeg om al meteen in de eerste ronde tot winnaar te worden uitgeroepen.

De belangrijkste concurrent van Morales, Carlos Messa, accepteerde de uitslag niet en vond dat er nieuwe verkiezingen moesten komen. Hij riep zijn aanhangers kort na de verkiezingen op om te blijven protesteren. De voorbije weken gingen dan ook veel mensen de straat op. De afgelopen dagen sloten politieagenten in drie grote Boliviaanse steden, Sucre, Santa Clara en Cochabamba, zich aan bij de demonstranten. Ook zouden er beelden zijn van agenten die zich in hoofdstad La Paz aansloten bij de betogers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina