Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Indies Tijdschrift' cultureel-historisch

'Indies Tijdschrift' cultureel-historisch

10/11/2019 21:43

Op het omslag van het nulnummer van 'Indies Tijdschrift' prijkt een foto van een Indische jazzband.

Op het omslag van het nulnummer van 'Indies Tijdschrift' prijkt een foto van een Indische jazzband. Foto: Denhaagcentraal.net  

DEN HAAG - Nederland is een cultureel-historisch tijdschrift rijker geworden. Het gaat om het 'Indies Tijdschrift'. Vorige maand verscheen het nulnummer. Het blad is een initiatief van de publicisten Esther Wils en Herman Keppy van Den Haag, die zich al lange tijd bezighouden met de culturele erfenis van het Nederlands kolonialisme.

De naam 'Indies Tijdschrift' is een verwijzing naar de jonggestorven Nederlandse dichter, criticus en prozaschrijver Eddy du Perron, die er net als de schrijver Multatuli zo zijn eigen spelling op nahield. Du Perron, auteur van het autobiografische 'Het land van herkomst', dat over zijn Indische jeugd gaat en sindsdien tot de canon behoort van de Nederlandse literatuur, is ook verantwoordelijk voor het motto van het blad, 'Krities en onafhankelijk'.

Niet alleen Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen (West-Indië), ook de uitwerking van het koloniale verleden van andere naties zijn onderwerp in het blad.  Zo staan er in het nulnummer artikelen naar aanleiding van boeken die de ('verborgen') geschiedenis van de Verenigde Staten als kolonisator of het verband tussen ecologische plundering en kolonialisme belichten, waar nu ook het huidige China volop aan deelneemt. Denhaagcentraal.net

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina