Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Werknemers sukadefabriek ontslagen

Werknemers sukadefabriek ontslagen, productie gestaakt

09/11/2019 08:33 - Merredith Bruce

Werknemers sukadefabriek ontslagen, productie gestaakt

Foto: Facebookpagina SCF  

PARAMARIBO - Zestien werknemers van Suriname Candied Fruits (SCF) in Saramacca zijn door het bedrijf ontslagen. De groep heeft hiertegen stappen ondernomen, omdat zij dit onterecht vindt. De Ware Tijd verneemt dat de onderneming al enkele maanden gestopt is met de productie. Mobiele nummers van directeur Ruud Souverein waarover de redactie beschikt, bleken uitgeschakeld. Ook telefonische oproepen naar het bedrijf leverden niets op.

Een woordvoerder van de groep die uit vrees voor mogelijke represaille anoniem wenst te blijven, vertelt aan de redactie dat de directeur de medewerkers in de eerste week van juli heeft meegedeeld, dat hij niet meer in staat was om hen uit te betalen en genoodzaakt was om ermee te stoppen. De vertegenwoordiger van de groep, die uitsluitend uit vrouwen bestaat, vertelt dat de werknemers echter nog salaris tegoed hebben.

"We zijn over mei voor een deel uitbetaald en hebben nog tot de derde week van juni gewerkt, in de hoop dat we toch uitbetaald zouden worden, maar dat is niet gebeurd." Dat de werknemers toch zijn blijven werken, komt volgens haar ook omdat hen door de directie was voorgehouden dat ze niet thuis mochten blijven omdat ze anders niet uitbetaald zouden worden. "Sommigen van ons hebben zelf schulden genomen om toch met ons vervoer naar het werk te kunnen gaan", verzucht de vrouw.

Ze zegt dat de werknemers over januari ook laat waren uitbetaald. Dat was voor haar zelf al een indicatie dat iets niet goed zat. De directie zou hen echter hebben voorgehouden dat zij op zoek is naar investeerders om de productie te kunnen voortzetten. Verder zou de directeur gezegd hebben dat hij elders nog een sukadefabriek wil opzetten, weliswaar onder een andere naam. Dit wekte bij hen zekerheid dat de fabriek zou blijven draaien.

NDP-parlementariër Naomi Samidin van Saramacca staat de vrouwen bij in het proces om hun loon over de gewerkte maanden alsnog te krijgen. De zaak is voorgelegd aan het ministerie van Arbeid. Ze heeft onlangs uit eigen middelen voedselpakketten en schoolspullen aan hen gedoneerd. De politica noemt de hele situatie zorgwekkend. "We waren allemaal heel erg blij toen het bedrijf in het district kwam, want dat brengt werkgelegenheid en nu moeten we dit horen."

De redactie verneemt dat Souverein door het ministerie van Arbeid was opgeroepen, maar te kennen heeft gegeven dat hij niet in staat is zijn personeel uit te betalen. De onderneming, Surinames eerste sukadefabriek, is opgericht in 2013 en hield zich bezig met het kweken en verwerken van tropisch fruit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina