Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Staatsolie wordt niet verkocht'

'Staatsolie wordt niet verkocht'

09/11/2019 22:09 - Ivan Cairo

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias ontkent met klem dat er plannen zijn om delen van het bedrijf te verkopen, omdat de regering dringend geld nodig zou hebben.

Staatsoliedirecteur Rudolf Elias ontkent met klem dat er plannen zijn om delen van het bedrijf te verkopen, omdat de regering dringend geld nodig zou hebben. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Beweringen als zou de regering voorbereidingen treffen om Staatsolie te verkopen berusten niet op waarheid. Dat zeggen zowel de directeur van de oliemaatschappij als de minister van Financiën aan de redactie van de Ware Tijd. Op sociale media circuleerde zaterdag een bericht dat minister Gillmore Hoefdraad eerder deze maand gesprekken heeft gevoerd met China “om delen van Staatsolie te verkopen”.

De informatie zou, zo luidt de mededeling, door bronnen in het bankwezen zijn gelekt. Staatsolie zou worden verkocht, omdat onderhandelingen voor een lening van 500 miljoen US dollar met Oppenheimer Group zouden zijn afgeketst en de regering naarstig op zoek is naar een andere financieringsbron.

"Staatsolie wordt niet verkocht en er is nooit over gesproken. Dit artikel is slander", reageert Staatsolie-directeur Rudolf Elias op het bericht dat op sociale media rondgaat. "Dit is de grootste onzin. Men houdt gewoon niet op leugens te verspreiden", zegt minister Hoefdraad die verder geen woorden wil vuil maken aan deze kwestie.

Desgevraagd zegt Elias, dat er ook geen andere constructie wordt bedacht om de regering via Staatsolie aan geld te helpen. Toekomstige inkomsten van het staatsbedrijf worden ook niet verpand, stelt de directeur met klem. "De overheid kan belastinginkomsten verpanden en misschien haar deel van de winst", aldus Elias.

Volgens het bericht dat rondgaat, wacht de regering op de bekendmaking van het Amerikaanse Apache Corporation of er voor de kust, waar momenteel geboord wordt, aardolie is gevonden. Een commerciële olievondst zou de waarde van Staatsolie flink opschroeven waardoor de regering ook meer zou kunnen opstrijken, wordt gesuggereerd.

Desgevraagd zegt Elias dat voorbereidingen voor een eventuele beursgang van Staatsolie worden voortgezet. De stap naar de beurs zal echter pas gedaan worden wanneer olie voor de kust is gevonden en de maatschappij financiering nodig zal hebben om mee te doen aan de productie van de olievelden.

"We zullen op tijd ready zijn", stelt de directeur. Met het afstoten van maximaal 12 tot 15 procent van de aandelen denkt Staatsolie voldoende geld te kunnen halen op de kapitaalmarkt om te investeren in de diepzee-activiteiten.

Medio 1999 protesteerden tientallen duizenden burgers wekenlang in Paramaribo nadat toenmalig Staatsolie-directeur Eddy Jharap door de regering werd ontslagen, omdat hij zich verzette tegen de voorgenomen verkoop van het bedrijf aan het in Zuid-Korea gevestigde Daewoo.

Jharap vocht zijn ontslag met succes aan bij de rechter en werd daarna in ere hersteld door de regering. Mede door de massaprotesten en het wegvallen van de parlementaire steun voor zijn regering schreef toenmalig president Jules Wijdenbosch vervroegde verkiezingen uit, die gehouden werden op 25 mei 2000.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina