Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minder Venezolanen wijken uit naar Suriname

Minder Venezolanen wijken uit naar Suriname

09/11/2019 10:18 - Ivan Cairo

Venezolanen protesteren tegen de crisis in hun land. Door de crisis zijn veel Venezolanen op de vlucht geslagen. Echter, de vluchtelingenstroom uit Caracas is Suriname tot nu toe bespaard gebleven.

Venezolanen protesteren tegen de crisis in hun land. Door de crisis zijn veel Venezolanen op de vlucht geslagen. Echter, de vluchtelingenstroom uit Caracas is Suriname tot nu toe bespaard gebleven. Foto: Getty Images  

PARAMARIBO - Door de economische en politieke crisis in Venezuela hebben veel Venezolanen het land verlaten. Enkele miljoenen mensen kwamen als vluchteling terecht in omliggende landen zoals Brazilië, Trinidad en Tobago en Colombia. Ook Guyana kreeg te maken met grote groepen Venezolanen die de problemen in hun land zijn ontvlucht. De vluchtelingenstroom uit Caracas is Suriname tot nu toe bespaard gebleven, naar verluidt omdat er geen directe land- of vliegverbindingen zijn.

Op vragen van de Ware Tijd stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), dat met Venezuela een visum-afschaffingsovereenkomst voor houders van diplomatieke paspoorten is getekend. Houders van overige paspoorten hebben vooralsnog een visum of toeristenkaart nodig om Suriname in te komen. Slechts houders van diplomatieke paspoorten van beide landen mogen elkaars grondgebied betreden zonder visum.

De regering heeft ter facilitering van het personenverkeer naar Suriname ook voor Venezuela, naast het visum de mogelijkheid gecreëerd om de toeristenkaart te betrekken. Uit statistieken blijkt dat in 2015, 2016, 2017, 2018 en van januari tot en met juli dit jaar, via de officiële grensplaatsen van Suriname, 8.067 Venezolanen Suriname hebben bezocht. In deze zelfde periode hebben 6.716 Venezolanen Suriname verlaten. Verder blijkt uit de cijfers dat minder Venezolanen Suriname hebben bezocht in 2018 dan in 2015, 2016 en 2017.

Toen kwamen respectievelijk 1.763, 1.813, 1.811 om tweeduizend Venezolanen naar Suriname. De voorspelling is dat ook dit jaar het aantal Venezolaanse bezoekers onder de tweeduizend zal liggen. BuZa stelt dat de regering in haar beleid om de economie te diversifiëren, de focus vooral gelegd heeft op het bevorderen en efficiënter maken van het personenverkeer van en naar Suriname. Bij de uitvoering van dit beleid is rekening gehouden met de herkomstlanden en andere bevriende naties.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina