Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Kindernierdialyse

COMMENTAAR: Kindernierdialyse

09/11/2019 12:00

COMMENTAAR: Kindernierdialyse

 

IN HET DIAKONESSENHUIS is recent een masterclass gehouden om de kennis van verpleegkundigen en belangstellenden uit de medische wereld bij te schaven op het gebied van kinderdialyse. Een deelgebied binnen de gezondheidssector, dat onderbelicht en ook onderontwikkeld is in Suriname.

Kinderarts-nefroloog Werner Keenswijk maakt zich sterk om dat te veranderen. Volgens hem zijn er jaarlijks vijftien tot 25 kinderen die gedialyseerd moeten worden. Zij worden nu geholpen in nierdialysecentra die voor volwassenen bestemd zijn. Maar dat zou anders moeten, vindt Keenswijk. Hoewel het allemaal heel bevlogen klinkt en elke aandoening aangepakt dient te worden is onze kleine bevolking nog steeds een van de grootste problemen om topzorg te bieden aan iedereen.

Met vijftien tot 25 kinderen die per jaar gedialyseerd en behandeld moeten worden voor nierfalen is het niet rendabel een centrum op te zetten. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo bijvoorbeeld heeft zich lange tijd geprofileerd als dé plek waar topzorg geboden werd. De planning was om ook ervoor te zorgen de faciliteiten zodanig op te zetten en te promoten dat meer patiënten vanuit de regio naar Suriname zouden komen om daarvan gebruik te maken.

Helaas is niet duidelijk of dat plan doorgaat. Het zit namelijk zo: topzorg verlenen aan de lokale gemeenschap loopt niet goed, vanwege het feit dat de basiszorgverzekering geen topzorg financiert en veel mensen het geld niet hebben om daarvoor contant te betalen. Er valt dus weinig aan te verdienen. Het klinkt hard, maar sinds de overheid de financiering van de gezondheidszorg heeft uitbesteed is uw gezondheid onderwerp van keiharde zakelijke onderhandelingen tussen de verzekeraar, de dienstverleners en de patiënten.

Het lijkt alsof, met maar 25 patiënten per jaar, dit lot ook het kinderdialysecentrum zal treffen. Toch ziet Keenswijk mogelijkheden voor een duurzaam voortbestaan van zo een centrum. Dat haalt hij uit de constatering dat er in onze buurlanden Frans-Guyana en Guyana ook geen dialysecentra bestaan voor kinderen. Het centrum waar hij dus vurig voor pleit en dat zou komen in het Diakonessenhuis, zou dienen als een Regional Centre for Excellence.

Indien deze schaalvergroting gelijk meegenomen wordt bij de prognose van hoe succesvol zo een centrum zou kunnen zijn in Suriname, dan zou dat inderdaad een beter uitgangspunt zijn. Zeker daar we weten dat chronische ziektes zoals diabetes, die vaak ervoor zorgt dat volwassenen en ook kinderen last krijgen van nierfalen, aan het toenemen zijn. Toch moet niet nagelaten worden deze dienstverlening dan flink te promoten, iets dat eigenlijk nog maar weinig gebeurt in de gezondheidsbranche in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina