Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Cassavestok

COLUMN: Cassavestok

09/11/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Vriend Rashad had een mooie aanbieding op Facebook - hij heeft cassavestokken die hij verkoopt. Je betaalt me in teloh, meldt hij. Net zoals Hoefdraad, gaf hij aan. Die is scherp! Ik geef je iets en jij betaalt mij terug in iets dat nog veel meer waarde heeft - dat is dus je lening plus de betaalde rente.

De analogie zou helemaal top zijn als Rashad erbij had geschreven dat je hem altijd die teloh schuldig bent, ongeacht of je cassavestokken wortel hebben geschoten of zijn weggesmolten in de regen. Een vraag die mij bezighoudt is inderdaad: waarom lukt het de regering nog steeds om leningen af te sluiten? Wat weten de 'leners' dat wij niet weten?

Misschien weten zij dat onze cassavestokken zeker wortel zullen schieten en dikke cassave zullen produceren. En dat we dan ook genoeg spijsolie zullen hebben om de cassave tot teloh te transformeren. Hoe zij dat dan weten, kun je je afvragen. En waarom zouden zij het weten en wij niet? Het hoofd gaat ervan tollen.

U begrijpt dat ik het niet heb over cassavestokken toch? Wie weet zijn er schatten ergens gevonden waar wij geen weet van hebben, maar die in de verkoop worden gedaan om geld los te krijgen voor de verkiezingsprojecten. Dat zou dus letterlijk onze toekomst verpanden zijn. Who knows. Ik durf het de minister van Financiën ook niet te vragen uit vrees dat we dan weer een woordenstroom over ons heen krijgen.

Zoals bij de verklaringen over de rechtszaak vanwege de in beslag genomen negentien miljoen euro. Ik neem aan dat ik niet de enige persoon ben die bij het lezen van het relaas van het Nederlandse OM stilletjes dacht: dus wacht even, hebben ze die negentien miljoen aangehouden, omdat we niet langer bij hun wisselden? Ik kreeg bijna alweer wat sympathie voor de minister en de gov, maar ja, toen begon de minister dingen uit te leggen, en ik werd daar weer helemaal mistig van.

Er werd zoveel jargon over ons heen gegoten, en zoveel woorden gebruikt, dat ik meteen weer wantrouwig werd. Als je het niet in eenvoudige taal kan vertellen dan begrijp je de stof zelf niet, of je wilt zaken verdraaien en/of verbergen, is een les die ik ooit leerde. Elke keer als de minister praat, word ik aan die les herinnerd.

Maar die cassavestokken dus. Je zou kunnen zeggen dat wij cassavestokken lenen, maar die niet allemaal planten. Nee, we delen een goed deel van de cassavestokken uit aan onze vrienden die ze gebruiken als wandelstok. Een aantal van de stokken planten we en daar maken we wel teloh van, maar die geven we niet terug aan Rashad, nee, die verdelen we aan onze andere vriendjes die op ons moeten stemmen.

En met het grootste deel van de stokken bouwen we vreugdevuren voor de vele feestjes op weg naar 25 mei. Hoe dan ook - over enkele jaren zien we wel waar de teloh vandaan moet komen. Het zal sowieso gepaard gaan met een hele pepere saus, die zacht de keel binnenglijdt, maar helse pijnen zal veroorzaken bij het afscheiden.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina