Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Financiële crisis compleet met wijziging wet op de Staatsschuld’

‘Financiële crisis compleet met wijziging wet op de Staatsschuld’

08/11/2019 07:09 - Wilfred Leeuwin

Sham Binda (links), Anthony Wong (tweede vanuit links), Roy Bhikharie en Maisha Neus (r) gingen dinsdagavond in op de wijziging in de wet op de Staatsschuld.

Sham Binda (links), Anthony Wong (tweede vanuit links), Roy Bhikharie en Maisha Neus (r) gingen dinsdagavond in op de wijziging in de wet op de Staatsschuld. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De gewijzigde wet op de Staatsschuld maakt de financiële crisis compleet. De burgers zullen de gevolgen de komende tijd duidelijk merken. Nu al wordt de bouw- en constructiesector, één van de graadmeters voor de economie, ermee geconfronteerd. Dit concludeerde Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging (AAV), dinsdag tijdens de maandelijkse discussieavond van de Kenniskring.

Wong vreest voor de sector een complete stilstand. Hij voorspelde dat ondernemen veel duurder zal worden, omdat met het verhoogde leengedrag van de overheid, Suriname in een spiraal terechtkomt van steeds hogere rentes en terugbetalingsverplichtingen. Het kan dan ook niet anders dan dat de regering geld aan de economie zal moeten onttrekken om aan deze verplichtingen te voldoen.

Een bijkomende negatieve ontwikkeling is dat van de weinige publieke werkzaamheden die de overheid aanbiedt, het merendeel naar buitenlandse bouw- en constructiebedrijven gaat. Een voorbeeld daarvan is de deze week aangevangen herbouw van het afgebrande parlementsgebouw. "Dat betekent dat het geld daarvoor niet in de Surinaamse economie terechtkomt of blijft, maar naar het buitenland gaat, terwijl het werk evengoed onder dezelfde voorwaarden aan een Surinaamse onderneming gegund had kunnen worden."

Om de financiële crisis door de wetswijziging nader te verduidelijken, legde Wong uit dat met leningen voor populistische doeleinden en de consumptieve sfeer geen geld in omloop wordt gebracht voor economische ontwikkeling. Het geld wordt niet gebruikt voor diepte investeringen, zoals het diversifiëren van de economie.

De ondernemer beklaagde zich erover dat het Surinaamse aandeel in publieke projecten behoorlijk klein is. "In het buitenland worden infrastructurele en andere constructie­werken uitgevoerd om de lokale economie te ondersteunen. In Suriname zien we totaal iets anders als we kijken naar de langetermijncontracten die zijn gesloten met de Chinese onderneming Dalian." Ook de spin-off wordt steeds minder, omdat Dalian haar eigen toeleveringsbedrijven heeft voor materialen om straten te asfalteren zoals steenslag en zand.

Wong zegt dat Suriname niet de verdiencapaciteit heeft om schulden terug te betalen. "We zijn een commodity-based economie en als we de wereldmarktprijzen moeten betalen zal dat een directe invloed hebben op onze economie." Naar zijn weten heeft de regering nu al een totale schuld van SRD 19 miljard voor in haar opdracht uitgevoerde publieke projecten. "Meer lenen betekent niets anders dan de wereld op zijn kop." Van een prudent beleid, waar conservatief met geleend geld wordt omgesprongen en waar er wordt bezuinigd is volgens de AAV-voorzitter geen sprake.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina