Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Bedrijfsleven kan corruptie helpen terugdringen’

‘Bedrijfsleven kan bijdragen aan terugdringen corruptie’

08/11/2019 15:33 - Ivan Cairo

Haydee Olinger was ruim twintig jaar Global Chief Compliance officer bij fastfoodketen McDonald's en is nu consultant bij Barker Gilmore.

Haydee Olinger was ruim twintig jaar Global Chief Compliance officer bij fastfoodketen McDonald's en is nu consultant bij Barker Gilmore. Foto: G3newswire.com  

PARAMARIBO - Bedrijven kunnen een bijdrage leveren aan het aanpakken en terugdringen van corruptie. Behalve dat ze voor zichzelf een anti-corruptiebeleid dienen te hebben en zich ook daaraan moeten houden, kunnen ze actief samenwerken met overheden zodat anti-corruptiewetgeving tot stand komt of wordt nageleefd, waar dat nog niet het geval is. Dat zei Haydee Olinger donderdag tijdens een ontmoeting met journalisten.

Olinger was langer dan twintig jaar Global Chief Compliance officer bij fastfoodketen McDonald's en is nu bij Barker Gilmore consultant op het gebied van zakendoen op ethische wijze. Het is voor alle bedrijven of organisaties van belang om op basis van ethiek zaken te doen, zegt ze. "Ethische bedrijfspraktijken zullen ondernemingen aanmoedigen om te investeren, bedrijven aanmoedigen om zich te ontwikkelen en het zorgt voor een gelijk speelveld voor iedereen: de bedrijven en alle anderen die zaken doen met hun organisatie", aldus de consultant.

Uit de ontmoetingen die ze heeft gehad met verschillende groepen in Suriname, constateert Olinger een zekere behoefte aan meer transparantie. "Er is zeker een wens in het land om ethische bedrijfspraktijken te hebben om ervoor te zorgen dat dit land zowel op economisch als politiek gebied vooruit gaat en de elementen daarvan zijn het hebben van een gelijk speelveld". Zo lang er meer transparantie is zal er meer belangstelling zijn voor bedrijven om hier zaken te doen, meent Olinger.

Bedrijven kunnen zichzelf beschermen tegen corruptie door onder andere een compliance program, een nalevingsprogramma, te hebben. In dat programma worden de ethische waarden en normen van het bedrijf vastgelegd; elke werknemer dient daarvan doordrongen te zijn. "Je dient een programma samen te stellen dat ervoor zorgt dat iedereen binnen die organisatie begrijpt waar je voor staat als bedrijf, wat je waarden zijn, wat voor soort bedrijfspraktijken je wilt hebben, hoe je wilt concurreren".

Van belang is volgens Olinger dat iedereen in de organisatie zich aan de gestelde regels houdt, ook het management. "Een goede reputatie is van enorm belang voor bedrijven. Werknemers, klanten en toeleveringsbedrijven en andere partijen zijn zich ervan bewust dat het goed zaken doen is met zo'n bedrijf".

In een land zonder anti-corruptiewetgeving is het van belang dat bedrijven met de overheid samenwerken om daar verandering in te brengen, vindt Olinger. Elk bedrijf moet volgens haar samenwerken met overheden. Het is goed voor bedrijven, zegt de consultant, dat ze overheden helpen om dat in orde te maken of te blijven wijzen op de negatieve effecten, die het niet hebben van een dergelijke wetgeving op de economie heeft. Als alle bedrijven als collectief hetzelfde doen op het stuk van ethische bedrijfsvoering, zoals het niet betalen van steekpenningen of smeergelden om afhandeling van hun zaken te doen bespoedigen, zal corruptie zeker afnemen, meent Olinger.

In sommige landen en culturen is het geven van een geschenk bij het zakendoen normaal en wordt weigering van zo een cadeau door de gevende partij vaak ervaren als een belediging. Overheidsinstanties die met functionarissen van bedrijven uit een dergelijke cultuur worden geconfronteerd dienen voor zichzelf een duidelijk beleid daaromtrent te maken waarbij wel giften worden geaccepteerd zonder de tegenpartij tegen het hoofd te stoten, maar direct duidelijk wordt gemaakt dat geen tegenprestatie moet worden verwacht.

Als Global Chief Compliance Officer van McDonald's Corporation had Olinger "een onberispelijke staat van dienst in het succesvol ontwikkelen en implementeren van best in class compliance- en ethiekprogramma's", meldt Barker Gilmore op haar website. Olinger ontwikkelde het eerste uitgebreide programma van McDonald's om te zorgen voor naleving van de Foreign Corrupt Practices Act, de Ameikaanse wet tegen het betalen van steekpenningen, en lokale anti-corruptiewetten over de hele wereld.

Tijdens haar periode behaalde McDonalds de hoogste score in haar sector op de Dow Jones Duurzaamheid Index voor gedragscode. En ze was finalist voor de prijs voor Beste Juridische Afdeling die wordt toegekend door het zakenblad I Corporate Counsel. Donderdagavond hield zij voor het bedrijfsleven in Courtyard by Marriott een presentatie over onder andere de Foreign Corrupt Practices Act, de wet die Amerikaanse bedrijven en burgers verbiedt om smeergeld te betalen aan buitenlandse ambtenaren om afhandeling van hun zaken te bespoedigen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen