Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Via werkplek gezondheidstest mannen

Plus.sr wil mannen via werkplek bewegen tot gezondheidstest

07/11/2019 06:03 - Merredith Bruce

Plus.sr wil mannen via werkplek bewegen tot gezondheidstest

Foto: medicalnewstoday.com  

PARAMARIBO - Anders dan vrouwen zijn mannen minder geneigd om naar de dokter te gaan. Ze lopen vaak lang rond met medische klachten waardoor er extra risico is op ernstige ziekten. Via de campagne ‘Men’s Health op de werkplek’ wil stichting Plus.sr die voorheen bekend stond als Foundation He+Hiv, de mannen op een andere manier bereiken: via hun werkplek.

In samenwerking met MyLab zal de stichting bedrijven bezoeken waar veel mannen werken en hen motiveren om een persoonlijke gezondheidsscreening te doen. Imgracia Joemrati, managementsupport-consultant bij de stichting, vertelt dat het vooral de bedoeling is om de hiv-status van de doelgroep te weten. "Maar we willen de nadruk niet alleen leggen op hiv omdat er nog een taboe daarop rust en daardoor kun je veel minder reacties krijgen."

Daarom is gemeend ook te testen op onder meer glucose, bloeddruk en cholesterol. De organisatie wil hiermee ook het bewustzijn brengen dat hiv intussen gewoon een chronische aandoening is, zoals de andere ziektes waarop getest zal worden en dat een hiv-infectie niet het einde van een leven betekent.

Op de vraag waarom de stichting denkt de mannen wel via de campagne te bereiken, verwijst Joemrati naar een proefproject dat in april is gedaan bij vier bedrijven. "We hebben gezien dat het werkt." Ze vertelt dat Plus.sr in het verleden vaker sessies heeft gehouden, waarbij de doelgroep (mannen die seks hebben met mannen) naar de organisatie kwam om getest te worden. De stichting deed ook outreach-activiteiten waarbij ze de doelgroep zelf benaderde.

Het is de eerste keer dat Plus.sr dit via de werkvloer zal doen. Voorafgaand aan de gezondheidsscreening, zullen de vertegenwoordigers van Plus.sr en MyLab de medewerkers informeren over de screening en de testen die aangeboden worden. "De nadruk wordt gelegd op de confidentialiteit van de resultaten, die uitsluitend met de medewerker worden gedeeld." 

Bij een positief testresultaat op hiv wordt een consultant ingezet die tegen een vergoeding de werknemer zal begeleiden. Joemrati: "Mensen moeten hun status eerst kunnen accepteren voordat hen medicatie wordt toegediend, anders krijg je depressieve mensen die daardoor hun medicatie niet of niet goed kunnen gebruiken." De organisaties zijn al begonnen met voorbereidingen voor de campagne.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina