Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Suriname is nog niet gereed voor PhD-school’

Ferrier: ‘Suriname is nog niet gereed voor PhD-school’

07/11/2019 08:52 - Merredith Bruce

Onderwijsminister Lilian Ferrier.

Onderwijsminister Lilian Ferrier. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het besluit om de PhD-school die eerder dit jaar is stopgezet weer van de grond te krijgen, laat minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur liever over aan het bestuur van de Anton de Kom Universiteit. Zelf vindt ze dat Suriname daar nog niet gereed voor is.

Als belangrijkste reden noemt ze een tekort aan hoogleraren. "Zo een school is duur en kostbaar. Als ik praat over een PhD-school moet ik hoogleraren hebben. Hoeveel zijn er verbonden aan de universiteit? We zijn er nog niet ready voor. Als je begint met iets moet je wel alles in place hebben", meent Ferrier. 

De Ware Tijd sprak haar naar aanleiding van het besluit van het universiteitsbestuur in september om voorlopig te stoppen met de school die een jaar terug is opgezet. Het bestuur was namelijk niet tevreden met vorderingen die waren gemaakt. Voorzitter Eric Jagdew zei toen tegen de krant dat het bestuur hoopt om over een jaar, wanneer alles weer in orde is, opnieuw te beginnen. 

Ferrier vertelt dat het besluit om er voorlopig mee te stoppen ook door haar is aangestuurd. "Er waren aanvankelijk afspraken met meneer Menke (Jack Menke, ... red.) om toch door te gaan. Hij heeft zich daaraan niet gehouden en ik heb aan het bestuur gezegd om even af te bouwen, want je kunt de mensen niet in het onzekere houden", zegt ze. De studenten hebben hun inschrijfgeld intussen teruggekregen, stelt de minister.

De krant verneemt echter dat nog niet alle studenten zijn terugbetaald, maar dat het proces wel is ingezet. Gilbert van Lierop, één van de studenten die zich had ingeschreven op de PhD-school, vindt wat Ferrier opgeeft als reden opmerkelijk. "Je zegt eigenlijk dat ons land niet in staat is om hoogleraren af te leveren." Dat hoogleraar Marten Schalkwijk zelf achter het idee voor de school stond, maakt voor hem duidelijk dat het land hiertoe wel degelijk in staat is. 

Om de studenten die zich hadden ingeschreven tegemoet te komen, zal het ministerie op zoek gaan naar beurzen voor een PhD-studie buiten de grenzen. De minister heeft vorig jaar tijdens een kennismakingsbezoek van de ambassadeur van Azerbeidzjan mogelijkheden besproken voor Surinaamse studenten. Van Lierop vindt het "zeer jammer" dat de studie niet hier wordt geboden. "Waarom moet je daarvoor naar het buitenland?" vraagt hij zich af. Hij zegt dat de studenten, circa vijftien, zelf bezig zijn om alternatieven te zoeken om de studie toch te kunnen volgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina