Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Splitsing in bondsbestuur brandweer

Splitsing in bondsbestuur brandweer

05/11/2019 00:04 - Gilliamo Orban

John Seedorf (l), voorzitter van de bond van het Korps Brandweer Suriname.

John Seedorf (l), voorzitter van de bond van het Korps Brandweer Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Binnen het bondsbestuur van het Korps Brandweer Suriname, dat er amper een halfjaar zit, is er verdeeldheid ontstaan. Een deel beschuldigt bondsbestuurders, onder wie voorzitter John Seedorf, van malversatie met bondsgeld. Ook zou niet het onderste uit de kan worden gehaald tijdens onderhandelingen met de overheid over het wensenpakket van de bond.

De bedoeling is om Seedorf, penningmeester Bryan Tolud en Jerry Belliot, één van de ondervoorzitters, donderdag in een algemene ledenvergadering (alv) te royeren. Dat zeggen diverse bronnen tegen de Ware Tijd. Desgevraagd wil bondssecretaris Joël Panka, die samen met andere bestuursleden niet op één lijn staat met onder andere de voorzitter, hierover niet veel kwijt. 

Hij legt uit dat Seedorf, Tolud en Belliot ook zijn uitgenodigd voor de vergadering. "Zij moeten uitleggen over de zaken die vraagtekens oproepen bij ons. Mochten ze niet aanwezig zijn, zal de ledenvergadering besluiten hoe verder met deze bestuursleden", zegt hij. Panka wil nog niet uitgebreid aangegeven wat besproken zal worden tijdens de meeting. Een brandende zaak is volgens hem wel de kwestie van het vakbondsgeld. 

Seedorf zegt tegen de krant dat de bestuursleden die de vergadering hebben gepland, vrijdag zijn geschorst. Volgens hem gaat het om vier man. Om die reden is de vergadering van donderdag niet rechtsgeldig. "Zij zijn geschorst conform de statuten, omdat ze de organisatie schade berokkenen. Ze hitsen leden op tegen ons door allerlei onwaarheden te verkondigen." Dit wordt betwist door Panka. 

Bij Seedorf kan het er niet in dat de desbetreffende leden willen dat bond in actie gaat, terwijl de organisatie bezig is te onderhandelen met de overheid. "Als ze de vergadering houden, zal dat consequenties voor hen hebben. Hun schorsing zal worden behandeld in een algemene ledenvergadering", zegt Seedorf. 

Over het geld van de bond zal volgens hem verantwoording worden afgelegd in een jaarvergadering. Seedorf beweert dat de desbetreffende leden hebben gezorgd dat de bankrekeningen van de bond waren geblokkeerd. "Dat is intussen opgeheven en de bank heeft verontschuldigingen aangeboden." 

Panka legt uit dat een deel van het bestuur al zeker drie maanden geleden schriftelijk een bestuursvergadering heeft aangevraagd, maar die wordt niet uitgeschreven door de voorzitter. De groep heeft vervolgens zelf een bestuurvergadering gehouden, waarin de meerderheid - namelijk acht bestuursleden - heeft besloten om een ledenvergadering te houden.

Dat is volgens de secretaris gedaan conform de statuten. "Besluiten die in zo een vergadering worden genomen, zijn bindend", stelt Panka. Het bestuur van de brandweerbond bestaat uit elf leden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen