Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nog te weinig kinderen naar Kennedyschool

Nog te weinig kinderen naar Kennedyschool

05/11/2019 18:27 - Amanda Palis

Leerlingen van de Kennedyschool tijdens een optocht.

Leerlingen van de Kennedyschool tijdens een optocht. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Als we op de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek moeten afgaan dan zouden er veel meer leerlingen moeten zitten op de Kennedyschool”, zegt Renate Wartes, hoofd van de school voor dove en slechthorende kinderen, tegen de Ware Tijd.

Er zouden op basis van statistieken van 2012 - de laatst beschikbare - nu ongeveer 993 kinderen moeten zijn ingeschreven op de school, maar volgens Wartes zijn het er nog geen honderd. "Kinderen worden achtergehouden door de ouders en komen soms pas op hun negende of elfde jaar voor het eerst naar school. Je krijgt kinderen die niet eens hun naam kunnen schrijven", schetst ze de situatie.

Waarom ouders dit doen is voor Wartes onduidelijk. "Sommige geloven dat hun kind bezeten is door een bakru, anderen weigeren gewoon, terwijl het kind slechts een beperking aan het gehoor heeft en voor de rest kan het gewoon kan leren."

Door het wegblijven uit het onderwijs ontstaat er inderdaad een heel groot gat voor de leerlingen. "De gemiddelde uitstroomleeftijd voor onze school is 21 jaar, terwijl dat veel eerder moet zijn."

Naar aanleiding van het laat toetreden van kinderen met een gehoorbeperking tot het onderwijs is er samen met Saga Interprojects die het Prey Skoro-programma heeft opgericht een voorschooltraject opgezet dat aansluit op de behoefte van de Kennedyschool.

"Wij willen dat de kinderen zo vroeg mogelijk op school beginnen en daarom is er een stimulatiegroep opgezet voor kinderen van drie tot vijf jaar. Zo worden ze klaargestoomd voor de kleuterschool", vertelt Yvonne Karels-Helslijnen van Saga Interprojects.

Met de bewustwordingscampagne 'Mi no e yere, ma mi no don' die binnenkort begint, hopen Wartes en Karels-Helslijnen aandacht te vragen voor deze doelgroep.

"Om de samenleving bewust te maken van de mogelijkheden voor doven en slechthorenden zal er een eendaagse training worden gegeven aan onder meer gezondheidsmedewerkers en instanties zoals crèches en scholen hoe zij deze kinderen kunnen herkennen in het veld", zegt de vertegenwoordiger van Saga Interprojects.

Het laat intreden in het onderwijs zou volgens Wartes nog niet goed onder de aandacht zijn gebracht van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. "We zijn nu in het traject om dit te doen en hopen dan niet alleen op de aandacht van het ministerie, maar ook op die van de samenleving", aldus het schoolhoofd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina