Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Huisartsenopleidingen doen twinningproject

Huisartsenopleidingen Suriname en Nijmegen doen twinningproject

28/10/2019 07:38 - Aidy Pinas-Agodeba

Huisartsenopleidingen Suriname en Nijmegen doen twinningproject

 

PARAMARIBO - De samenwerking tussen de Voorgezette Opleiding tot Huisarts (Voha) en het Huisartsinstituut Suriname (Hisuri) is succesvol en wordt voorgezet. “We hebben gemerkt dat de opleiders van huisartsen in Nederland het leerrijk vinden om hier naar toe te komen om in een tropisch land en multiculturele samenleving spreekuur ervaring op te doen”, vertelt Damiaen van Doorninck aan de Ware Tijd. Hij is nauw betrokkken bij deze samenwerking.

Er zijn enkele kleine projecten uitgevoerd waarbij de partners aandacht hebben besteed aan zowel de opleidingspraktijk als het curriculum. Het doel van de projecten is kennisuitwisseling. "We hebben gezien dat de Nederlandse opleiders die naar Suriname zijn gekomen vinden dat ze persoonlijk verder zijn gegroeid, maar dat ze ook beter weten om te gaan met multiculturele verschillen in hun werk", laat hij verder weten.

Hun komst is noodzakelijk op bij de tijd te blijven. "Suriname heeft zeker wat gehad aan de samenwerking. Eén van de belangrijke dingen is dat er een visitatie is geweest vanuit Nijmegen. We zijn op een onafhankelijke manier beoordeeld en hebben goed gescoord", zegt August Meye van Hisuri.

Er zijn ook kritische kanttekeningen geplaatst. Meye stelt dat er enige beperkingen waren waarbij geld ook een rol heeft gespeeld. Er zijn heel weinig of bijna geen middelen om door te gaan of om dingen te implementeren, maar voor tot nu toe heeft Hisuri kunnen doen wat ze moet doen.

Begin deze maand is er een tweejarig project gestart. "Nieuw is dat wij de toewijzing hebben gehad van de twinning. Dat is de organisatie die gaat over organisaties in Suriname en zusterorganisaties in Nederland die een samenwerkingsverband aangaan in het kader van een bepaald project", vertelt hij. De uitwisseling van kennis, vaardigheden en ervaring tussen de twee huisartsenopleidingen staat centraal bij dit project.

Het is de bedoeling dat Hisuri artsen- en huisartsenopleiders uit Nederland in Suriname krijgt die kunnen leren over onder meer de aanpak van patiënten. Het gaat daarbij vooral om de multiculturele samenstelling van het patiëntenbestand en de aandoeningen die voorkomen in Suriname.

"Andersom hoop ik dat onze artsen en opleiders die naar Nederland gaan, leren over hoe de gezondheidzorg daar wordt aangepakt en wat zij kunnen overbrengen om die van ons te verbeteren." Het project duurt twee jaar maar daarna gaat de samenwerking door. Die omvat onder meer een jaarlijks terugkerend congres, een nieuwe beoordeling van Hisuri in 2021 en de opzet van een gezamenlijke wetenschappelijke stage.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina