Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote belangstelling voor Pride Parade

Ook dit jaar grote belangstelling voor Pride Parade

27/10/2019 22:02 - Jason Pinas

Ook dit jaar grote belangstelling voor Pride Parade

De regenboogvlag ontbrak zaterdag natuurlijk niet tijdens de Pride Walk. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Bijna een half uur na de geplande start is het startsein voor de Pride Parade is nog niet gegeven. Vanuit de organisatie is alles in kannen en kruiken, maar de politie wil de zaak in goede banen leiden ... dus het is nog even wachten. De deelnemers hebben geen moeite daarmee.

Nog vóór de loop begint, is het groot feest in de Palmentuin en bij Zus & Zo. Een dj, gratis drank en een groot aantal toeschouwers helpen het geheel tot een groot festijn maken. "Dit geeft me een goed gevoel. Ik ben echt blij dat dit elk jaar wordt georganiseerd", zegt Xiomara Leter tegen de Ware Tijd. Zij is één van de vele toeschouwers die op dat moment popelt om de lopers van de Pride Parade mee te maken.

Kort vóór zes uur begint de loop. Onder begeleiding van One Chance-brassband lopen een paar honderd mensen door de binnenstad. Wie niet kan lopen, mag plaatsnemen in de tourbus die stapvoets achter de lopers rijdt. Met de Pride Parade vragen de deelnemers aandacht voor gelijke rechten voor iedereen in het land. Dit doel wordt al enkele jaren nagestreefd door verschillende organisaties die opkomen voor de rechten van de LGBTQ-gemeenschap.

Een deel van de lopers heeft de kleuren van de regenboog op zijn wang geschilderd. Een groep loopt trots met de grote regenboogvlag. Toeschouwers langs de weg vuren de lopers aan en begeven zich zo af en tussen de deelnemers. Opmerkelijk is de aanwezigheid van veel buitenlanders. Onder de lopers zijn de ambassadeurs van Frankrijk, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten, een EU-vertegenwoordiger en de IDB-countrymanager.

De Nederlandse ambassade doet mee met een aantal vertegenwoordigers. Met "Orange is always part of the rainbow" is het duidelijk dat de LGBTQ-gemeenschap mag rekenen op hun ondersteuning. "Wij vinden dat iedereen gelijk is en gelijke rechten heeft. Het is indrukwekkend om te zien dat het aantal deelnemers elk jaar groeit", vertelt Pieter de Vries, woordvoerder van de Nederlandse ambassade.

Ook Palu-politicus Henk Ramnandanlal is van de partij. Hij wijst erop dat niemand mag worden uitgesloten om bij te dragen aan de ontwikkeling van het land. Ook de LGBTQ'ers niet. "Alleen zo gaan we ons land goed tot ontwikkeling kunnen brengen."

Sherwin Vreeswijk, hoofdcoördinator van de activiteit, kijkt tevreden terug op de Pride Month met als hoogtepunt de Pride Walk. Hoewel er nog geen telling is geweest, durft hij te stellen dat dit de grootste parade is geweest tot nu toe. "We hadden een andere route dan normaal dus ik twijfelde een beetje, maar ondanks dat waren er zoveel mensen op straat. Ik ben echt blij met de opkomst", vertelt hij opgelucht.

Het succes van een steeds grotere acceptatie onder de gemeenschap ligt volgens hem in het feit dat de organisatie steeds zichtbaarder wordt en gewoon uitkomt. "We weten dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar we merken dat steeds meer mensen begrijpen waarvoor we staan."

Roxana Barron, bestuurslid van de organisatie, zegt dat er vanuit het bedrijfsleven enorme ondersteuning is geweest dit jaar. Met enkele bedrijven is een overeenstemming bereikt voor een duurzame relatie. "De bedrijven stellen elk jaar een budget beschikbaar. Wij geven daarvoor exposure terug. Ze mogen op onze Facebook-pagina hun producten promoten."

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina