Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Pride Month

COMMENTAAR: Pride Month

26/10/2019 12:00

COMMENTAAR: Pride Month

 

HET IS Pride Month. Bedrijven in Suriname die gelijke rechten ondersteunen, laten de regenboogvlag wapperen en laten zien dat ze het streven van de LGBT-groep ondersteunen. Parea, de organisatie voor LGBT-professionals, is enkele jaren geleden gestart met ‘De verklaring van Paramaribo’ waarbij bedrijven zich eraan committeren om genderneutrale cao’s en werkomgevingen te hebben.

Al zeker zeventig bedrijven tekenden deze verklaring en zetten zich in voor een werkplek waar de niet-hetero collega ook zichzelf kan zijn, zich kan inzetten voor het bedrijf en kan profiteren van de voordelen. Toch is niet iedereen daar blij mee. Een filmpje van Staatsolie waarbij de LGBT-gemeenschap wordt ondersteund met als tekst: 'Love is love, blijf daarop vertrouwen', heeft negatieve reacties uitgelokt op de Facebook-pagina van het bedrijf.

Mensen vinden dat Staatsolie een staatsbedrijf is en zich niet met zulke dingen bezig moet houden, dat er belangrijkere dingen zijn om aandacht aan te besteden en dat het bedrijf op deze manier kinderen beïnvloedt. Dat is natuurlijk hun mening en voor elke mening dient respect opgebracht te worden. Toch is het handig te analyseren wat het handelen volgens die zienswijze ons als samenleving zou kunnen opleveren.

Wanneer man en vrouw jaren samenleven en opbouwen, genieten zij samen van de voordelen daarvan. Maar als twee mensen, die behoren tot de LGBT-gemeenschap, en eigenlijk alleen qua seksuele oriëntatie verschillen van de hetero's jarenlang samenleven en een leven opbouwen, mogen ze niet beiden genieten van de opgebouwde voordelen. De partners mogen niet delen in opgebouwd pensioen, noch in andere bedrijfsvoordelen. Dat is discriminatie; iets dat volgens onze Grondwet niet mag.

We kunnen dit onrecht als samenleving toelaten, maar dan moeten we wel instaan voor de gevolgen daarvan. Mensen niet accepteren en rechten ontzeggen, maakt niet dat ze er niet meer zullen zijn. En wie zijn gevoelens moet onderdrukken loopt rond als een tikkende tijdbom met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan huwelijken die stranden, onveilige seks omdat het allemaal stiekem moet gebeuren en doodongelukkige mensen die soms zo gefrustreerd raken dat ze zelfmoord plegen.

Als samenleving moeten we dat niet willen voor mensen die alleen maar op een andere manier seks hebben, want daar komt het uiteindelijk op neer. Iedereen mag een eigen mening hebben en mag ook ervoor kiezen die te ventileren. Dat geldt even hard voor de LGBT-gemeenschap. Laten we leren elkaars mening te respecteren en mensen niet te discrimineren, want dat is tegen de wet. Leer ook datgene lief te hebben wat je niet kent, want dat is de kunst.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina