Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Surinaamse' bedenkt op één na beste rekenidee

'Surinaamse' bedenkt op één na beste rekenidee Nederland

24/10/2019 13:13 - Merredith Bruce

'Surinaamse' bedenkt op één na beste rekenidee Nederland

Randy Robinson (m) met twee van haar studenten van Da Vinci College. Foto: dordrecht.net  

PARAMARIBO - In de jaarlijkse wedstrijd ‘Beste Rekenidee mbo’ heeft Randy Robinson, een Nederlandse van Surinaamse afkomst, één van de beste rekenideeën voor het middelbaar beroepsonderwijs in Nederland ontwikkeld. Haar idee was goed voor een tweede plek in de finale.

"Ik had het absoluut niet verwacht, omdat ik een beetje stiekempjes heb meegedaan aan de wedstrijd. Zelfs mijn collega's waren niet op de hoogte", vertelt ze vanuit Nederland aan de Ware Tijd. Er waren veertien inzendingen bij de rekenwedstrijd.

De finaleplek betekent voor Robinson heel veel, omdat er weinig rekendocenten van Surinaamse afkomst zijn in Nederland. Ze is in Nederland geboren uit ouders van Surinaamse komaf. "Er zijn ook weinig bruine rekendocenten die aan de wedstrijd meedoen. Ik val hiermee dus positief op", vertelt ze enthousiast.

Hoewel de prijs in mei is uitgereikt, 'achtervolgt' dit succes haar nog steeds en is zij is één van de vier genomineerden in de categorie Onderwijs en Wetenschap voor een Black Achievement Award die op 29 oktober wordt uitgereikt. Er zijn negentien genomineerden in vijf categorieën. Mensen die uitblinken in hun beroep en zich inzetten voor de zwarte gemeenschap kunnen in aanmerking komen voor de onderscheiding.

Robinson is al elf jaar in het onderwijs in Nederland, verzorgt rekenlessen op de EuroCollege Managementschool en is docent rekenen bij de opleiding Beveiliging van het Da Vinci College. Het idee dat ze heeft ingezonden, is gebaseerd op een methode die het gemakkelijk maakt voor studenten om de rekenlessen te kunnen begrijpen. Daarbij staat de taal die wordt gebruikt bij de rekenopdrachten centraal.

Ze kwam tot de conclusie dat door het ingewikkelde taalgebruik de rekenstof moeilijk te begrijpen is voor de leerlingen. Robinson neemt als voorbeeld 'kruislings vermenigvuldigen'. "Dat zijn woorden die je niet vaak hoort in de normale taal. Ik heb dus besloten om de rekentaal te visualiseren, echt in beeld te brengen, zodat het kan blijven hangen bij de leerlingen, want ze zijn veelal visueel ingesteld."

De docent past dit idee zelf al ongeveer twee jaar toe bij haar lessen en heeft gemerkt dat de leerlingen de opdrachten inderdaad beter begrijpen. "Je hoeft minder uit te leggen." Robinson woont in Rotterdam en komt uit een onderwijsfamilie. Haar grootoom, David Robinson, was hoofd van een internaat en een school in Suriname. Ze heeft zelf, dichtbij de jaren tachtig, een jaartje gewoond in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina