Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Legaal hacken tijdens 'Capture the Flag'

Hackingwedstrijd voor bewustwording over cyberveiligheid

24/10/2019 06:37 - Amanda Palis

Hackingwedstrijd voor bewustwording over cyberveiligheid

De hackers konden woensdag ongestoord en zonder vrees voor achtervolging aan de slag gaan. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Uiterst geconcentreerd proberen 'digitale inbrekers' het fictieve bedrijf te hacken dat is opgezet door de Nederlandse onderneming Secured by Design. Bij de eerste hackingwedstrijd die in Suriname is opgezet, krijgen zij opdrachten om de digitale veiligheid van het bedrijf te omzeilen en belangrijke data te stelen.

Speciaal voor de Capture the Flag Hacking Competition zijn twee vertegenwoordigers uit Nederland naar Suriname gekomen. Eén van hen, de consultant Michael Tong Sang, zei lachend: "Vandaag mogen jullie legaal hacken." Het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen zoals het Natin en de Anton de Kom-universiteit hebben aan de wedstrijd in Workplaces Su meegedaan. De deelnemers werkten in drie groepen: FG-Hackers, Poltergeist en RexHat.

"Behalve dat we het leuk vinden om hackers onder elkaar bezig te zien, willen wij ook kennis uitwisselen met elkaar", vertelt Krish Dwarkasing, die Secured by Design in Suriname vertegenwoordigt. Het bedrijf is ruim 23 jaar actief in de Nederlandse ICT-beveiliging.

De afgelopen drie jaar werkt het bedrijf ook binnen het Surinaamse bedrijfsleven. "We hebben verzekeringsmaatschappijen en zelfs banken die bij ons klant zijn en vaak moeten wij hun ICT-beveiliging testen en kijken waar de zwakke plekken zijn waar hackers binnen kunnen dringen", zegt Ricardo Soto Escamilla, directeur van Secured by Design in Nederland.

Rick Soedamah, Chief Commercial Officer van Trustbank Amanah, onderstreepte voorafgaand aan de wedstrijd het belang van cyberveiligheid voor vooral de financiële sector. "Het bewaken van data en beveiligen van informatie is iets waarmee we geen grappen maken binnen de sector."

Hij gaf aan het een "geweldig initiatief" te vinden dat mensen worden gestimuleerd om na te denken over cyberveiligheid. "Je staat er niet bij stil hoe snel en makkelijk je gehackt kunt worden. Het is daarom goed dat mensen daar over leren. We zijn blij dat er vanuit de overheid initiatieven worden genomen om cyberveiligheid te garanderen via beleid."

Soto Escamilla merkt een toenemende bewustwording bij bedrijven in Suriname als het gaat om het beveiligen van data en informatie. "Maar securitybewustwording is repeterend. Je kunt niet één keer per jaar aangeven dat je dan gaat nadenken over het beveiligen van je informatie. Het is echt iets dat constant in de gaten gehouden moet worden."

Naast het uitwisselen van kennis is het de bedoeling dat er een 'hackers community' wordt opgezet. "We willen met deze gemeenschap van hackers bewustwording creëeren als het gaat om cyberveiligheid en dat onderling ook kennis wordt uitgewisseld", zegt Tong Sang.

Team RexHat won de wedstrijd en kreeg vijfhonderd euro. Als tweede eindigde FG-Hackers (tweehonderd euro) en derde werd Poltergeist (honderd euro). De top drie krijgt ook trainingen aangeboden door Secured by Design.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina