Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hisuri wil graag artsen opleiden

Hisuri wil graag artsen opleiden

23/10/2019 19:25 - Aidy Pinas-Agodeba

HISuri wil graag artsen opleiden

 

PARAMARIBO - Goede huisartsen vormen min of meer de basis voor een goede eerstelijnszorg. Het Huisartsinstituut Suriname (Hisuri) is sinds 2015 bezig met het opleiden van huisartsen. “Wat dat betreft is het ons behoorlijk gelukt. Het enige wat ik erbij kan zeggen is dat het jammer is dat Hisuri niet in de gelegenheid is gesteld om de algemeen artsen die afgestudeerd zijn in Suriname (aan de Medische Faculteit, red.) te trainen om huisarts te worden”, vertelt August Meye van het instituut.

Tot nu toe heeft het Surinaamse instituut 22 huisartsen afgeleverd. Het gaat grotendeels om Surinamers die in Cuba, Georgië en Nederland hebben gestudeerd als algemeen arts en zich hier zijn komen bekwamen als huisarts.

In Suriname afgestudeerde artsen moeten het volgens Meye zonder die training doen en gaan het veld in zonder als huisarts getraind te zijn. "Het is erg jammer. Het zou mooi zijn als we ook onze eigen in Suriname opgeleide artsen op de huisartsenopleiding konden krijgen om die goed te trainen, zodat ze meteen in het veld komen als een goede huisarts", vult hij aan.

"Vaak is het zo dat als je die training niet krijgt, je wel zult overleven als huisarts, maar je hebt niet de skills gekregen dus het zal in het begin vallen en opstaan zijn - en ik moet zeggen vooral vallen. En dat is falen als huisarts, wat jammer is." Meye vraagt de overheid om er werk van te maken, zodat Hisuri alle artsen kan opleidien die uiteindelijk huisarts willen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina