Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Bai feti

COLUMN: Bai feti

23/10/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Bai feti

Ivan Cairo  

In mijn schoolperiode had je de term 'bai feti', waarbij als je ruzie had met een klas- of schoolgenoot, maar niet opgewassen was tegen je tegenstander, een sterkere vriend voor je in de bres sprong. Die feti werd gekocht, vaak gevraagd, soms ongevraagd.

Op de lagere school was ik nogal klein van stuk, dus ik liep nooit in de voorste linie om ruzie te zoeken, laat staan een gevecht te kopen. De robbertjes werden uitgevochten door m'n grotere klasgenoten. Als tegenprestatie zei ik ze dan voor tijdens de repetitie of maakte spiekblaadjes voor hen als ze bepaalde antwoorden niet wisten. De ene hand waste de andere. In sommige gevallen liep het verkeerd af voor de persoon die de feti had 'gekocht', want door onderschatting van de tegenstander, kreeg hij juist een pak rammel.

Aan deze situaties dacht ik terug toen ik Amzad hoorde bazelen over een initiatiefvoorstel dat hij heeft ingediend om de strafbepaling uit de wet op de Staatsschuld te laten schrappen door de coalitie. Ja, ik schrijf deze keer opzettelijk 'coalitie' en niet parlement, want het is de coalitie die het voorstel zal goedkeuren, mocht het uiteindelijk in behandeling worden genomen, wat ik ook verwacht.

Amzad heeft volgens mij ongevraagd die feti gekocht van Hoefie die duizenden mijlen ver weg in Washington DC geen slaap tekortkomt door de vervolgingsmanoeuvres van de VHP. "Ik verlies mijn slaap niet", heeft Hoefie letterlijk aan mij gezegd, toen ik hem vroeg over de VHP-actie. Later deed hij het op zijn FB-pagina dunnetjes over. "Ik kan u verzekeren dat er absoluut niets mis is met het vraagstuk van het leningenplafond. We hebben een goed team dat alle zaken goed in de gaten houdt, dat conform de wet handelt. Het probleem dat ik heb is dat de huidige wet veel ruimte geeft aan wie dan ook om constant een minister aan te klagen", zei de bewindsman op FB.

De man is meer dan zeker van zijn zaak dat hij de wet niet heeft overtreden. Zelfverzekerder dan nu heb ik de minister van Financiën nooit eerder gezien. Ondanks slechtere internationale ratings slaagt hij er toch in de ene na de andere grote buitenlandse lening te sluiten. Als het niet de Wereldbank is, is het de IDB. Als het niet Oppenheimer is, zijn het de oliesjeiks uit Jeddah. Dan waarom kletst Amzad, vraag ik me af. San ede a man go bai a feti, terwijl Hoefie zijn mannetje kan staan en zijn eigen financiële boontjes zelf zou kunnen doppen?

De argumentatie van Amzad dat de wet voor meerdere interpretaties vatbaar is en hij daarom de strafbepaling wil laten schrappen, begrijp ik niet. Ik raakte de kluts helemaal kwijt toen ik hem hoorde zeggen dat Hoefie het leningenplafond wel heeft overschreden, maar na uitdrukkelijke toestemming van het parlement. Een solidere bescherming dan een uitdrukkelijke toestemming van De Nationale Assemblee om boven het leningenplafond te gaan zitten zie ik niet voor de minister van Financiën.

Ik vind dat Amzad ons de kans wil ontnemen om te komen tot één, bindende interpretatie: de interpretatie van de kantonrechter, vooropgesteld natuurlijk dat het parlement Hoefie in staat van beschuldiging zou stellen en bij het Openbaar Ministerie zou voordragen voor strafrechtelijke vervolging. De rechters behoren tot de beste rechtsgeleerden in het land, dus waarom het oordeel niet aan hen overlaten? Hoewel, gezien de politieke verhoudingen en zetelverdeling in het parlement, ik niet verwacht dat de coalitie zou instemmen met een inbeschuldigingstelling van de minister.

In feite hoefde een eventueel verzoek van het OM tegen Hoefie niet eens in behandeling genomen te worden, door het gewoon niet op de agenda te plaatsen, of door als coalitie geen quorum te verlenen mocht het toch op de agenda komen. Mogelijkheden zat voor de coalitie met Amzad aan kop, om een politiek antwoord te geven op de move van de VHP. Niet dat ik het met hem eens ben, maar zo liggen de kaarten nu eenmaal. Eigenlijk heeft Amzad zomaar een feti gekocht die niet eens een feti is. Dus Hoefie, ga nu echte echte slapen hôr, je bent gecoverd!

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina