Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • PG vraagt VES advies in onderzoek Hoefdraad

PG vraagt VES advies in onderzoek tegen Hoefdraad

22/10/2019 21:28 - Ivan Cairo

PG vraagt VES advies in onderzoek tegen Hoefdraad

 

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie (OM) is formeel een onderzoek begonnen naar mogelijke overtreding van de wet op Staatsschuld door Financiënminister Gillmore Hoefdraad. De afdelingen Fraude en Economische Delicten van het Korps Politie Suriname zijn inmiddels geïnstrueerd een aanvang te maken met voornoemd onderzoek.

Maandag stuurde procureur-generaal Roy Baidjnath-Panday een brief naar de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) waarin om advies wordt gevraagd. "Gaarne vraag ik u c.q. uw bestuur om mij, als het kan binnen twee weken na heden, van uw deskundig advies met betrekking tot de onderhavige materie te voorzien zodat uw advies betrokken kan worden bij het voormeld strafrechtelijk onderzoek", stelt de procureur-generaal in het verzoek aan de VES.

De aangifte die de VHP vorige week bij het OM tegen Hoefdraad heeft gedeponeerd alsook de onderliggende stukken die de partij had aangeleverd, zijn met de brief meegestuurd. De VHP is van oordeel dat door verschillende leningen die hij dit jaar lokaal heeft genomen, Hoefdraad het binnenlandse leningenplafond heeft overschreden.

Volgens de huidige wet is dat strafbaar, ofschoon er voorzieningen in zijn opgenomen die de minister van Financiën - bij overschrijding van het plafond - onder bijzondere omstandigheden vrijwaren van strafvervolging. Het is opvallend dat het OM nog geen week na de klacht van de VHP een onderzoek is begonnen in deze kwestie.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel heeft naar aanleiding van de aangifte van de VHP, een initatiefvoorstel ingediend bij het parlement om de strafbepaling uit de wet te schrappen. De VES heeft dinsdag een open brief gestuurd naar alle assembleeleden.

In het schrijven doet de vereniging een "dringend beroep" op de parlementariërs "om het wetsvoorstel 'tijdelijke voorziening voor de financiering van de Staatsbegroting en nadere wijziging van de Wet op de Staatsschuld' in het belang van de samenleving en vooral ons nageslacht resoluut af te wijzen".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina