Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Meer halen uit de samenwerking’

‘We hadden meer uit de samenwerking kunnen halen’

21/10/2019 06:30 - Jason Pinas

‘We hadden meer uit de samenwerking kunnen halen’

Foto: Cubasi.com  

PARAMARIBO - De band van broederschap tussen Suriname en Cuba is meer dan noodzakelijk. Het is daarom van belang dat de bevolking van beide landen regelmatig in contact met elkaar zijn. Dit is zaterdag benadrukt door minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken (BuZa), voormalig ambassadeur in Cuba Ike Antonius en andere sprekers.

Zij voerden het woord tijdens de Suriname-Cuba solidarity meeting,  die was bedoeld om vertegenwoordigers van de vriendschapsorganisaties van de twee landen bij elkaar te brengen om zich te buigen over de toekomst. Met name projecten die de gemeenschappen kunnen uitvoeren op cultureel gebied zijn besproken. "Suriname en Cuba kunnen op cultureel gebied als voorbeeld dienen voor de rest van de wereld", onderstreepte Antonius. Volgens hem zijn de twee gemeenschappen ondanks de taalbarrière naar elkaar toe gegroeid.

In de grote vergaderzaal van Buza hebben diverse sprekers vooral dichter Robin 'Dobru' Raveles geprezen voor zijn bijdrage aan het samenwerkingsproces tussen de twee naties. "Dobru was iemand die zich tegen elke vorm van onderdrukking heeft verzet. Hij heeft zich altijd scherp geuit tegen het kolonialisme en imperialisme", vertelt zijn vrouw Yvonne Raveles aan de krant. Volgens haar is dat de reden waarom hij als een held wordt gezien in Cuba. Om haar dankbaarheid te tonen heeft de regering van Cuba een standbeeld van Dobru geplaatst.

"Het was in een tijd dat niemand zich wilde bemoeien met Cuba. Hij heeft het aangedurfd. Samen met Henk Herrenberg is hij ondanks het hem werd afgeraden naar Cuba toe gaan", vervolgt de weduwe haar verhaal. De rol van zijn onlangs overleden zus Nadia Raveles, moet volgens een deel van de sprekers ook niet onderschat worden. Zij heeft zich onder meer beziggehouden met de Fiesta del Fuego in 2014.

Chas Mijnals, lid van het toenmalig Militair Gezag en politieke tussenpersoon van die tijd, heeft zich na de staatsgreep in 1980 persoonlijk ingezet voor de samenwerking tussen de twee landen. Hij zegt dat het contact met Cuba enkele dagen na de machtsovername is gelegd. Er is niet lang daarna een platform gecreëerd waarna tientallen Surinamers in dat land mochten studeren. "Prominenten in Suriname hebben daarvan gebruikgemaakt", onderstreept Mijnals de voordelen van de band met het eiland.

De belangrijkste sectoren waarop het accent toen is gelegd, zijn onderwijs, cultuur en politiek. Als een van de grondleggers van het contact, vindt Mijnals dat Suriname meer uit de samenwerking had kunnen halen. "We hadden veel meer onderlinge uitwisseling van kennis en ervaring kunnen hebben. Maar we hadden ook veel meer samenwerking kunnen hebben op economisch gebied. We hadden echt veel meer uit de band kunnen halen", meent Mijnals. Vooral op het gebied van vaderlandsliefde, kunnen Surinamers in zijn opvatting een voorbeeld nemen aan de Cubanen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina