Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Recht op abortus in Noord-Ierland

Recht op abortus in Noord-Ierland

21/10/2019 22:05

Recht op abortus in Noord-Ierland

Foto: EPA  

BELFAST - Noord-Ierland heeft zowel het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht als het recht op abortus gelegaliseerd. In het land klonk al langer kritiek vanuit kerkleiders en lokale politici op de aangekondigde wetswijzigingen.

Britse parlementsleden hadden de voorstellen al in juli goedgekeurd, voor het geval dat er tegen 21 oktober geen nieuwe Noord-Ierse regering gevormd zou worden. Die is al opgeschort sinds 2017, toen na de parlementsverkiezing er geen kabinet samengesteld kon worden dat voldoet aan het Goedevrijdagakkoord.

De grootste partij in Noord-Ierland, de Democratic Unionist Party (DUP), is fel tegenstander van onder meer het recht op abortus en probeerde tot de laatste uren de wetswijzigingen tegen te houden. Bij de parlementszitting, dat de eerste zou zijn in ruim tweeënhalf jaar, bleven echter alle oppositiepartijen afwezig, waardoor Noord-Ierland als laatste onderdeel van het Verenigd Koninkrijk de wetswijzigingen doorvoert.

Abortus is binnen Europa alleen nog verboden in Andorra, Liechtenstein, Monaco, Malta, San Marino en Polen. Dat laatste land verbiedt ook het homohuwelijk, net als EU-landen Italië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Litouwen, Letland, Estland, Slowakije en Roemenië. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina