Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Zinloos en zinvol

COLUMN: Zinloos en zinvol

21/10/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Zinloos en zinvol

Giwani Zeggen  

Ik had echt gehoopt dat de VHP, in plaats van een rechtszaak aanhangig proberen te maken tegen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, ons als kiezers zou uitleggen hoe ze de staatsfinanciën na 25 mei volgend jaar op orde gaan brengen. Of is het dat ze het plan niet hebben of het wel hebben, maar het niet overtuigend genoeg kunnen brengen? Ongeacht wat er gebeurt met het verzoek aan de procureur-generaal, voor mei 2020 zal er in De Nationale Assemblee geen meerderheid te vinden zijn, om de bewindsman in staat van beschuldiging te stellen. En na de verkiezingen zou het zomaar kunnen zijn dat Santokhi en Bouterse elkaar de hand schudden, als bevestiging van een nieuwe coalitie.

Dat er veel is geleend, dat moge duidelijk zijn. En dat wij met z'n allen het geld op een dag zullen moeten terugbetalen, staat ook als een paal boven water. Alleen is er niemand, inclusief de minister van Financiën, die ons helder en duidelijk uitlegt hoe en wanneer al deze schulden afgelost worden. Dat is het verhaal waarin ik als kiezer geïnteresseerd ben. En voor alle duidelijkheid, de VHP heeft het volste recht te doen wat ze doet. Echter, aangezien alleen De Nationale Assemblee de weg voor vervolging definitief vrij kan maken, lijkt het vóór de stembusgang een kansloze missie. En mocht Chan inderdaad 28 zetels halen, dan kan Hoefdraad voor de rechter brengen ook na de verkiezingen.

Dus voor nu zou ik partijen willen adviseren de kiezer uit te leggen wat zij vanaf 12 augustus 2020, wanneer de president voor de periode tot 2025 wordt beëdigd, zullen doen om de volgens hen financiële puinhoop op te ruimen. Hoe de koers stabiel wordt gehouden. Want voor het geval het nog niet duidelijk mocht zijn: ook een plotseling sterk dalende koers is niet goed voor de economie. De ondernemer zal in dat geval gewoon zijn prijs in US dollar opschroeven, waardoor u aan de kassa toch hetzelfde bedrag als bij de hogere koers zal moeten betalen. Wat wij nodig hebben is een stabiele wisselkoers. Een koers die de komende twintig tot dertig jaar, minieme verschillen daargelaten, op hetzelfde niveau is. Dan kun je als individu of bedrijf plannen maken in SRD.

Welke rechtszaak ik dan wel weer nut vind hebben, is de wijziging van de kiesregeling, de manier waarop dat is gegaan en de ingangsdatum. Het moge duidelijk zijn dat de NDP-fractie deze wet heeft doorgedrukt, omdat ze bang zijn dat de oppositionele partijen samenklonteren en de NDP het volgend jaar enorm moeilijk maken. Ook ik vind dat partijen zelfstandig de strijd om de gunst van de kiezer moeten aangaan. Alleen vind ik ook dat je als 'toevallige' coalitie, niet even alleen die regels aanpast, die in jouw voordeel werken. Want het is natuurlijk een verdraaiing van de waarheid als Misiekaba en Bouterse stellen dat er al vóór de verkiezingen van 2015 werd gesproken over een verbod op pre-electorale combinaties.

Dat punt was onderdeel van een groot aantal punten dat aangepast zou moeten worden. Zoals de manier waarop de rr- en dr-zetels worden toegewezen, de verdeling van de zetels per district en al dan niet het principe van 'one man, one vote'. Maar die wijzigingen heeft de NDP allemaal tegengehouden. Als tirannen met de meerderheid in De Nationale Assemblee, hebben zij alleen doorgedrukt wat hen goed uitkomt. Daarom ben ik zeer benieuwd naar het oordeel van de rechter. Omdat regels niet alleen wetmatig moeten zijn, maar ook rechtmatig (zoals het een goede huisvader betaamt). En een goede vader bepaalt niet opeens tijdens mens-erger-je-niet, dan zijn pionnen niet omver geslagen mogen worden.

In ditzelfde kader ben ik vooral ook benieuwd naar het inzicht van het Onafhankelijk Kiesbureau, dat moet toezien op een eerlijk verloop van de verkiezingen. En met een standpunt dat De Nationale Assemblee, samen met de regering, de wetgevende macht vormt en de meerderheid beslist, kom je er bij mij niet. Anders zou deze toevallige coalitie elke wet, die het de NDP mogelijk maakt om volgend jaar niet al te veel zetels te verliezen, er doorheen kunnen jagen. En dan mag het wettelijk wel allemaal snor zitten, met de Amnestiewet hebben wij al gezien dat niet alleen regel niet altijd regel is, maar dat zelfs wet niet altijd wet is!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina