Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Aqua-hydroponics belooft revolutie landbouwsector

Aqua-hydroponics belooft revolutie landbouwsector

21/10/2019 15:37 - Wilfred Leeuwin

Met Aqua Hydroponics wordt vrijwel volledig afgestapt van de traditionele landbouw om in de grond te planten.

Met Aqua Hydroponics wordt vrijwel volledig afgestapt van de traditionele landbouw om in de grond te planten. Foto: Seedstock.com  

PARAMARIBO - Er blijkt landelijk enorme belangstelling te bestaan voor aqua-hydroponics, een nieuwe manier om landbouwgewassen te telen. Maar voornamelijk om daarmee de voedselveiligheid en de kwaliteit van exportgewassen te verhogen. Met aqua-hydroponics wordt vrijwel volledig afgestapt van de traditionele landbouw om in de grond te planten.

Het systeem vindt volledig plaats boven het maaiveld in eenvoudige kassen, pvc-buizen of petflessen. Er wordt geen gebruikt gemaakt van pesticiden om insecten te bestrijden terwijl de kwaliteit van de landbouwproducten, en de vereiste internationale standaarden waaraan voedsel en vooral exportproducten moeten voldoen worden gemeten.

Het systeem dat persoonlijk wordt ondersteund door president Desi Bouterse is een introductie van onder andere de organisatie Father & Mother Figure (FMF) om gezinnen, maar naar nu blijkt, ook hobbyisten en grootdenkers in de landbouwsector een mindshift te geven hoe veilig, gezond en marktgericht te telen.

Zaterdag is op het terrein van het Jeugdcentrum een informatie- en trainingsdag gehouden over aqua-hydroponics. Het aantal deelnemers was boven verwachting, zegt Henk Redmound van FMF. Er is informatie verstrekt over de bouw van een simpel multifunctioneel hydroponics-systeem en het gebruik van instrumentarium.

Aan de deelnemers is ook uitgelegd hoe zij kunnen zaaien en planten en hoe zij andere landbouwproducten kunnen beheersen. Verder is belicht hoe biologische bestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt in plaats van pesticiden die niet alleen schadelijk zijn voor de aanplant, maar ook voor mens, dier en milieu.

Redmound zegt dat deze innovatieve manier van telen zou moeten uitmonden in het oprichten van een landbouwhogeschool in Suriname, waar niet alleen het nieuwe systeem wordt gedoceerd, maar alle aspecten, van de bouw en opzet van het systeem tot aan het opzetten, aanboren en beheren van exportmarkten worden aangeleerd.

"Het gaat er vooral om dat er een bewustwording moet komen voor deze nieuwe manier van telen, die veel meer mogelijkheden biedt voor de economie van Suriname", zegt Redmound. De traditionele manier van landbouw zal volgens hem plaats moeten maken voor een meer internationaal geaccepteerd systeem, zeker als het gaat om groenteteelt.

"Wij hebben als land recent meegemaakt dat onze groenten en fruit zijn geweigerd op internationale markten, omdat die met huidige en traditionele systemen niet voldoen aan de internationale standaarden", zegt Redmound. President Bouterse heeft volgens hem gevraagd om de landelijke introductie van het systeem. Die introductie is ook op scholen gedaan - volgens Redmound tot groot enthousiasme van de kinderen. "Die mindshift zal vooral bij de basis moeten plaatsvinden", zegt hij.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina