Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weer hiv-testmateriaal in voorraad

Weer hiv-testmateriaal in voorraad

20/10/2019 01:43 - Euritha Tjan A Way

Weer hiv-testmateriaal in voorraad

Foto: nl.123rf.com  

PARAMARIBO - Na een tijd zonder testmateriaal te hebben gezeten, is het nu weer mogelijk om op hiv te testen bij de Dermatologische dienst en de verschillende Voluntary Counseling and Testing Sites. Dat bevestigt Monique Holtuin, die verbonden is aan het hiv-programma van het ministerie van Volksgezondheid, aan de Ware Tijd.

"Inderdaad hadden we een tijd lang geen testmateriaal in voorraad. Daardoor konden mensen niet testen op hun hiv-status. We hadden de bestelling al gedaan. Maar voor de betaling zijn dollars nodig. Die kregen we niet of niet op tijd van het ministerie van Financiën", zegt Holtuin, die haar woorden voorzichtig kiest. Volgens haar willen de leveranciers vaak eerst geld zien alvorens te leveren.

Holtuin benadrukt dat toegang tot testen een belangrijke voorwaarde is om de geschatte 31 procent van mensen die het virus heeft en het niet weet, te testen en zo toegang te geven tot behandeling van het virus. "Het streven is erop gericht dat we in 2020 de 90-90-90 halen. Dat wil zeggen dat 90 procent van mensen die met hiv leeft dat weet, dat van die 90 procent 90 procent aan de medicatie is en dat van die groep 90 procent virally suppressed is en het virus dus niet meer kan overdragen."

Ze benadrukt dat zeker zwangeren altijd moeten kunnen testen, omdat als die geen medicatie krijgen ze kinderen kunnen baren die hiv-besmet zijn. "En elke baby die besmet geboren wordt, is er één te veel."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina